piltilbake

Sjursholmen (Fleinvær)

Beliggenhet
Sjursholmen ligger helt nordøst i Fleinvær i Fleinværfjorden - ute i havet sørvest av Bodø og rett vest for Nord- og Sørarnøy. I fortsettelsen av bandet med øyer, holmer og skjær fra Landegode og sørover via Steinsvær og Bliksvær.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Fleinvær består av en mengde lave øyer, holmer og skjær. ("Like mange som året har dager") Frodige som edens hage på varme sommerdager, men også ganske avberra og fri for høyere vegetasjon. Været tar godt her ute vinterstid, spesielt på de ytterste av holmene - deriblant Sjursholmen. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hvis du ikke skal padle eller seile hit ut, er enkleste adkomst med hurtigbåt fra Bodø. Et godt alternativ hvis du ønsker å utforske området, men ikke tar sjansen på en kryssingen. Men skal du få fullt utbytte av dette øyriket med snaut 30 fastboanes (mangedobles sommerstid, når turistene kommer utover) bør du disponere noe på kjøl.

Utsikt/sol/klima
Sjursholmen ligger åpent og solfylt til. Her har du sol 24 timer i døgnet sommerstid. Men samtidig er plassen veldig værutsatt hvis han drar seg opp i en god nordvest. Men utsikten er helt fantastisk. Et par minutters gange - og du er på toppen og kan nyte 360 graders panorama.

Landingsforhold
Du skal være lokalkjent for å finne sandlandingene i Fleinvær. så også på Sjursholmen. De befinner seg inne i kanalen som skjærer holmen på langs, og du når dem enklest via et smalt sund/terskel på nordsida. På fjære sjø fjeller det tørt, slik at bassenget blir til en liten, solvarma innsjø med høyst akseptable badetemperaturer. Men før du kommer så langt, må du lirke deg inn - alternativt dra kajakken over. Dette er ikke landingsplassen hvis han ligger på med nordlig tungsjø.

Overnatting/telting
Noenlunde akseptable teltplasser på moene innafor den første - og største - stranda.

Vann
Ta med det du trenger av vann. Her er det ingen ting. Med mindre du tar en tur innom bebyggelsen lenger sør i været.

Brendsel
Typisk primus-plass, lite rekved som kommer inn her.

Turmuligheter
En fottur Sjursholmen rundt er et must. Men kajakk er beste framkomstmiddel. Dette er et eldorado - kort og godt.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung