piltilbake

Steinsvær

Beliggenhet
Steinsvær ligger i Landegodefjorden, rett nordvest for Bodø, - i bandet av øyer, holmer og skjær mellom Bliksvær og Landegode.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Steinsvær er en liten gruppe øyer, holmer og skjær midtveis mellom Landegode og Bliksvær. Lave, forblåste og ganske renset for vegetasjon - ut over frodige blomsterenger og gress på en varm sommerdag. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hit ut kommer du på kjøl. Enten etter å ha tatt løs fra Bodø, eller på veg nord- eller sørover gjennom øyrikene

Utsikt/sol/klima
Steinsvær ligger helt åpent til. Ingen ly å finne noe sted - vindmessig. Fantastisk i penvær, men et kov når han drar seg opp med nordvestlig mainnskit.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlandinger flere steder i været. Men de beste plassene finner du i ly for tungsjøen, på østsida av Gammøya. Imidlertid er også norvestsida av øya full av nydelige sandperler, og rekka med holmer og skjær på nordsia tar av for det verste av sjø også hvis det blåser litt.

Ankringsforhold
Perfekt sandbunn og topp ankringsplasser i bassenget øst for Gammøya, i ly av holmer og skjær. Her har du bare vinden å bekymre deg for. Bassenget er helt fritt for tungsjø - og leia inn, fra sørøstsida og opp sundet mellom Gammøya og Tjørnøya er ren og pen.

Overnatting/telting
Flotte teltplasser på sletta innafor sandstrendene. Litt kupert, så du må muligens lete litt. Men i verste fall camper du bare på "ørkenen" midt inne på Gammøya

Vann
Ta med det du trenger av vann. Her er det ingen ting - ut over enkelte ferskvannspytter hvis det har regna godt...

Brendsel
Lite rekved å finne. Det meste vaskes av i vinterstormene. Baser deg på primus only.

Turmuligheter
Steinsvær er ikke stort, men en rundtur på kjøl (fortrinnsvis kajakk, det er periodevis veldig grunt her) er et must. En fottur også, for den saks skyld. Men den er fort unnagjort.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung