piltilbake

Våg (Sandhornøya)

Beliggenhet
Våg ligger i Gildeskål, nordvest for Sandhornet (993 meter) på Sandhornøya, midt mellom tettstedene Lekanger og Mårnes.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sandhornøy-området inneholder en masse øyer og fjorder, og er laga for utforsking per kjøl. Så også sjølve bygda Våg, med enkel tilgang fra sjøsida og godt beskytta havn. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hit ut kommer du enten per kjøl eller via landevegen.

Utsikt/sol/klima
Våg ligger åpent og solfylt til. Et skikkelig lunt sydenparadis på en varm sommerdag. Flott utsikt i alle himmelretninger, med Nord- og Sørarnøy i nordvest, Fleina i vest og Fugløya i sørvest.

Landingsforhold
kart Området rundt gjestebrygga og butikken består av fyllinger. Men du skal ikke mange hundre meterne avgårde for å finne greie landinger. Men betongkaia går også an, sjøl om den er litt høy.

Kaiforhold
Førsteklasses betong gjestebrygge i Vågsosen, men uten vann og strøm (2005) Derimot er fylleanlegget helt strøkent, med kortautomat og fyllestasjon på kaia. En veldig praktisk plass å legge handleturen, med stor og innholdsrik butikk bare et bøttefløtt unna kaia. Eller overnatte for den skyld.

Overnatting/telting
Inne i sjølve bygda er det få plasser du kan være for deg sjøl teltmessig. Så dette er vel plassen du handler hvis du kommer med åre - for så å fortsette til nærmeste paradisstrand.

Vann
Hvis du tar med vannkanna på butikken, får du fylt opp det du trenger.

Brendsel
Lite rekved å finne. Baser deg på primus only. Og tar du lunsjen her, er det plenty med bord og benker sør for butikken.

Turmuligheter
Området er kjent for sine grotteforekomster og rike flora. Nok å ta av enten du velger å streife per kjøl eller på beina. Fjellturene i området er førsteklasses. Kultur: Landsmålforkjemperen, professoren og sangdikteren Elias Blix, særlig kjent for "Å, eg veit meg eit land", vokste opp her på Sandhornøy.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung