piltilbake

Alstahaug

Beliggenhet
Alstahaug ligger på et nes ved Alstahaugfjorden, nord for Haugsfjorden og Tjøtta og sørøst for Austbø. Nærmeste tettsted er Søvika, rett nordøst - men etter ytterligere et par mil nordover kommer du til Sandnessjøen.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Alstahaug, med kirka og Petter Dass-museet ligger rett ved havet på sørsida av Alstahaugvågen, med utsikt rett nord til Belsvågen. Omgitt av jordbruksmark og et åpent og gjestmildt landskap med små koller.(Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du på et utall måter. Det er bare å velge - bilvegen eller havet.

Utsikt/sol/klima
Alstahaug ligger åpent og solfylt til. En skikkelig perle. Nydelig utsikt ut over øyriket i vest - og mot Sju søstre i øst.

Landingsforhold
Greie tanglandinger rett ned for museet, rett sørvest for kaia.

Ankrings/kaiforhold
Det er gode bunnforhold i hele Alstahaugvågen. Men når sørvesten slår inn, er det en fordel å komme seg i ly bak det lille neset rett ved kaia. Det ligger flere bøyer i området, men er kaia ledig, er den langt å foretrekke. Solid trekai i to "etasjer", med tilstrekkelig dybde for en bra stor seilbåt. Litt trangt å manøvrere hvis du må slite med en kuling i sida, men ellers reinspikka luksus. Fra kaia bort til museet er det bare et par hundre meter.

Overnatting/telting
Nok av flotte teltplasser rett rundt museet. Hvis du velger å overnatte før/etter et besøk.

Vann
Hvis du timer i forhold til åpningstidene til museet, er det veldig enkelt å få fylt kanna.

Brendsel
Typisk primus-only plass. Her finner du ikke noe rekved.

Turmuligheter/opplevelser
kart Et besøk på Petter Dass-museet er naturligvis et must når du først har havna her. Museet har så langt jeg har funnet ut ingen egen hjemmeside, men hvis du sjekker på Alstahaug kommunes sider så finner du en brukbar beskrivelse av museet under Kultur - Petter Dass-museet.

Alstahaug er et godt utgangspunkt for en tur på Sju Søstre. Og både en padletur og en fottur i området kan anbefales! Nydelig fiskesuppe og vafler er en flott måte å avrunde besøket på.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung