piltilbake Helgeland, nordlige del - turmål

     Tromsø Senja Vesterålen Lofoten Hamarøy, Steigen Bodø Helgeland N Helgeland S

Turmål i Bodø og omegn Turmål i sørlige del av Helgeland Otervær Klokkergården (Rødøy) Myken Prestøya (Rødøy) Geitøya (Bolga) Bolga Småskjeran (Slapøya) Ruskøya (Bolgværet) Inder-Valvær (Valvær) Kvitvær (Kvitværet) Røssneset (Tomma) Alstahaug (Alsten) Færøya (Lurøy) Hjartøya (Tomma) Sandvær Hysvær Sandnessjøen Rognan Åsvær fyr (Åsværet) Storengøya (Åsværet) Krongelvika (Onøya) Stokkvika (Onøya) Lurøy båthavn (Onøya) Sleneset (Solvær) Herøy (Søndre Herøya) Skaga (Dønna) Husøya (Træna) Høyvågen (Rødøy) Valholmen (Rødøy) Storsanden og Hestvika (Rødøy) Sanna (Træna) Ytrestyvan (Lovund) Lovund Selsøyvik (Selsøya) Engøya (Selsøyvær) Rødøyløva (Rødøy) Svartisen (Meløy) Vallvågen (Meløy) Engavågen (Meløy) Selvær (Træna)

Helgeland omfatter den sørligste del av Nordland fylke. I nord strekker det seg til Saltfjellet og halvøya Kunna nordligst i Meløy kommune - og omfatter dermed kommunene Bindal, Sømna, Brønnøy, Vevelstad, Vega, Alstahaug, Herøy, Dønna, Leirfjord, Nesna, Lurøy, Træna, Rødøy og Meløy (ytre Helgeland), samt Hattfjelldal, Grane, Vefsn, Hemnes og Rana (indre Helgeland), i alt 18 806 km2 med 87 006 innb. (1996), 49 % av fylkets areal og 36 % av folketallet. Helgeland utgjør administrativt 3 prostier: Sør-Helgeland, Nord-Helgeland og Indre Helgeland, 3 domssogn: Brønnøy, Alstahaug og Rana, og 2 politidistrikter: Helgeland og Rana. I rettslig sammenheng er ikke kommunene Rødøy og Meløy en del av Helgeland; de tilhører Bodø domssogn og Bodø politidistrikt. (Kilde: storenorskeleksikon.no)

Den "egentlige" utforskingen av Helgelandskysten per båt tok til på midten av nittitallet, i forbindelse med en solotur med kajakk fra Ørnes til Henningsvær. Senere har det blitt mange besøk, både per kajakk og seilbåt.

Skjønt - det første besøket var heller kortvarig. I og med at jeg tok løs fra Ørnes og bevega meg en halvtime nordover før runding halvøya Kunna. For der slutter faktisk det egentlige Helgeland. Sjøl om det er en vanlig feil å innlemme ganske mye mer av yttersia nordover i Nordland i "en kajakktur på Helgelandskysten".

På kartet finner du lenker til en del mine favorittplasser, samt informasjon om beliggenhet, tilgjengelighet, praktiske tips, historikk. Før musa over de hvite prikkene og hold den der til teksten med stedsnavnet (virker bare i Explorer) dukker opp. Og vil du se resten av informasjonen, klikker du deg bare inn. (Hvis du heller vil lete i en alfabetisk liste, finner du en litt lenger ned på sida)

I tillegg samler jeg også turopplevelser fra området på denne sida. Så hvis du er ute etter spesielle strekninger, ta en titt!

Lista over steder er ennå forholdsvis begrenset. Det skyldes drøye ti år med fotovegring - som et direkte resultat av "forstoppelse" etter 2000x bleieskiftbilder og uker med video av den førstefødte. Siden minstekravet for å legge ut en hvit prikk på kartet er ett egenprodusert foto - og forstoppelsen kom samtidig med at utforskingen av kystlinja tok til - er det en del digitale "hull" i hukommelsen som nå må tettes igjen via nye besøk. Og denne gangen med digitalkamera.

Sjekk gjerne innom sidene fra tid til annen, de oppdateres jevnlig. Blant annet med lokalhistorie, tips og utfyllende informasjon som jeg får fra dere. Så har du noe, sender du det til meg på epost?

Det meste av det som måtte være av små kartutsnitt er hentet fra Statens kartverk (Anbefales på det varmeste! Uvurderlig hjelp hvis du har problemer med å finne fram)

pilopp Turer/ruter:


pilopp Alfabetisk stedsliste:

Alstahaug (Alsten)
Bolga
Engavågen (Meløy)
Engøya (Selsøyvær)
Færøya (Lurøy)
Geitøya (Bolga)
Herøy (Søndre Herøya)   
Hestvika (Rødøy)
Hjartøya (Tomma)
Husøya (Træna)
Hysvær
Høyvågen (Rødøy)
Inder-Valvær (Valvær)
Klokkergården (Rødøy)
Krongelvika (Onøya)
Kvitvær (Kvitværet)
Lovund
Lurøy båthavn (Onøya)
Myken
Otervær
Prestøya (Rødøy)
Rognan
Ruskøya (Bolgværet)
Rødøyløva (Rødøy)
Røssneset (Tomma)
Sandnessjøen
Sandvær
Sanna (Træna)
Selsøyvik (Selsøya)
Selvær (Træna)
Skaga (Dønna)
Sleneset (Solvær)
Småskjeran (Slapøya)
Stokkvika (Onøya)
Storengøya (Åsværet)
Storsanden (Rødøy)
Svartisen (Meløy)
Valholmen (Rødøy)
Vallvågen (Meløy)
Ytrestyvan (Lovund)
Åsvær fyr (Åsværet)
     

piltilbake