piltilbake

Storengøya (Åsværet)

Beliggenhet
Storeng- og Litlengøyene ligger sørøstøst i Åsværet - nordvest for Dønna, sørvest for Lovund, på nordsida av Søråsværfjorden.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Som mange av de andre øyrikene her ute: Et mylder av øyer, holmer og skjær - med stor variasjonsrikdom, men lite vegetasjon ut over blomstereng, gress og lyng. Et eldorado for dem med stor utforskertrang. Den gjenværende byggelsen i været, for tida (2007) 14 bygninger er samlet på de to øyene helt sørøst i været. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt egner seg, leia gjennom været er godt merket.

Utsikt/sol/klima
Ytterkantene av Åsværet ligger skikkelig eksponert til, mens inne i mylderet finner du god ly for tungsjøen. Fantastisk på en solskinnsdag - med 360 graders panoramautsikt, bare du kommer deg litt opp i terrenget.

Landingsforhold
Jeg har ikke vært igjennom været med kajakk, så det kan godt hende at jeg har oversett paradisiske sandlandinger. Men ellers er det godt med gode stein- og tanglandinger overalt, godt beskyttet mot alt av sjø.

Overnatting/telting
Siden jeg ennå ikke har vært i land, kan jeg ikke gå god for teltplassene. Men jeg ville bli veldig forundra om det ikke finnes penty med førsteklasses tomter over hele været.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Her finner du ingen ting.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved å finne.

Vernebestemmelser
Åsvær landskapsvernområde med dyrelivsfredning, Dønna kommune ble opprettet i 2002. Det er ingen forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet. Men det er lagt inn begrensninger i forhold til nyetablering med mer. I praksis er det bare lov å vedlikeholde eksisterende hus, brygger og anlegg, ikke bygge nytt. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Hele øyriket i Åsværet må naturligvis utforskes. Hundrevis av øyer, holmer og skjær å ta av, så her har du underholdning for uker hvis du lyster.

Historie
Fiskeværet Åsvær hadde sin storhetstid på slutten av 1800- og begynnelsen 1900-tallet. På det meste kunne det ligge bortimot 3000 fiskere her ute. Fiskemottaket på øya ble drevet fram til 1960-tallet, og etter konkurs fikk Dønna kommune hånd om stedet. Det ble videresolgt sørover - men kom våren 2007 igjen på nordnorske hender, etter at en lokal investor kjøpte Åsvær tilbake for i overkant av ti millioner. Det er ingen fastboende i været, men det er hyppig brukt sommerstid.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung