piltilbake

Færøya (Lurøy)

Beliggenhet
Færøya ligger på østsida av Lurøya, der sundet mellom Lurøya og Stigen, Lurøysundet er på det smaleste.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Færøya - eller rettere: Hele Lurøysundet - er en annerledes kyst-opplevelse. Og et perfekt alternativ hvis vestaværet gjør ferden forbi yttersia av Lurøya ubehagelig. Her inne er du beskytta for det meste av vær og vind - samtidig som vegetasjonen er frodigere og mer innlandsprega. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt egner seg, for sjøl om sundet er ganske så trangt til tider, er det godt merka.

Utsikt/sol/klima
På Færøya har du full oversikt over all trafikken i sundet. Teltsletta blir nesten for en "vaktpost" å regne, og her passerer båtene omtrent gjennom teltet. Men det blir mindre med kveldssol, for Lurøyfjellet (685) og Litllurøyfjellet (402) ligger og stenger i vest. Men det spiller mindre rolle, for denne ruta velger du nok når han går kvit utafor og regnbygene plasker mot duken innimellom. Eller hvis du trenger litt avbrekk - og en plass å lunsje.

Landingsforhold
Helt greie stein/tanglandinger. Her behøver du ikke å bekymre seg for noe sjø. Bare å sette baugen forsiktig på land og trø ut.

Ankringsforhold
Det er en god del strøm i Lurøysundet, og lenger mellom ankringsplassene. Men bukta rett sør for Færøya har dybde på ni meter, og bør egne seg hvis du har tenkt å overnatte.

Overnatting/telting
Flere nydelige teltsletter på øya. Men den mest fristanes blomsterenga ligger kloss opp i leia.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Men bare et lite stykke nordvestover, forbi Fagertun renner det ut en bekk. Men jeg har ikke sjekka vannføringa - ennå.

Brendsel
Primus-plass, ingen rekved å finne her inne.

Turmuligheter
En rundtur i området med kajakk anbefales. Mange bukter og små fjordarmer å utforske. Og hvis du vil ta beina fatt, kan du gjøre streif langs fjæra både nord- og sørover. Bare noen hundre meter sør kommer du inn på en tursti som fortsetter langs østsida av Lurøy.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung