piltilbake

Herøy (Søndre Herøya)

Beliggenhet
"Kongekaia" ved Herøy (kirke) ligger på Herøy bygdesamlings område på østsida av Søndre Herøya, et steinkast fra vestsida av Nordre Herøya. Og noen bøttefløtt nord for fergeleiet. En mer sentral "tomt" er det vanskelig å finne.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Flytebrygga ligger på et museumsområde, og omgivelsene er idylliske. Gamle bygninger, velholdte plener - men samtidig midt i det urbane livet på Herøy. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du enten per kjøl - eller veg. Ferga legger til noen bøttefløtt sør for kaia.

Utsikt/sol/klima
Åpent og solfylt, en drømmeplass på en varm sommerdag. Men også godt beskyttet hvis han skulle komme med en kuling. Perfekt overnattingsplass.

Landingsforhold
Flotte sandlandinger rett inn for brygga. Bratt, fin strand - med ditto gress bare noen fåtall meter unna.

Ankrings/kaiforhold
Gedigen flytebrygge, innviet under kongelig besøk for en tid tilbake. Solid som banken, men uten fasiliteter ellers. Verken vann eller strøm - men heller ikke (så langt jeg klarte å finne ut) betaling. Dessuten flott ankringsbunn: Sand/mudder, men høvelig grunt. Og tett mellom bøyene.

Husk å holde styrbord for den lille holmen på veg inn til kai, vestsida kan bli i grunneste laget hvis du kommer nærmere fjære sjø. Men skulle du gå på i sakte fart, lager du bare fure i sanda.

Overnatting/telting
Brukbare teltplasser rett opp for stranda. Såpass langt unna sjølve bygdesamlinga at det burde gå greit med et telt eller to? Men neppe plassen for en større fellestur.

Vann
Kort til nærmeste bebyggelse, så det burde ikke være vanskelig å få fylt kanna.

Brendsel
Primus-plass only - midt på museumsområdet.

Turmuligheter
En skikkelig rundtur på kjøl er et must. Fortrinnsvis kajakk, siden området inneholder et mylder av holmer og skjær, grunner, sandbanker og trange passasjer. Så et godt detaljkart er å anbefale, hvis ikke kan du padle deg fullstendig fast. Bokstavlig talt! Et eldorado for dem med utforskertrang.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung