piltilbake

Hjartøya

Beliggenhet
Store og lille Hjartøya ligger på sørvestsida av Tomma, i et området fullt av øyer, holmer og skjær. Et skikkelig eldorado for dem på kjøl.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung De to Hjartøyan har en røff og steinete sørside, tilsynelatende steile og ugjestmilde. Men skinnet bedrar. Dette er en frodig oase for dem som tar seg tida til en stopp - eller enda bedre: Overnatting. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt egner seg, siden du finner både flere strender og ankringsplasser her.

Utsikt/sol/klima
Hjartøyan ligger åpent og solfylt til. Et paradis på en varm solskinnsdag, og sjøl når vestaværet hiver seg på, er sundet mellom øyene godt beskyttet. Utsikten er fantastisk, og du behøver ikke bevege det høyt opp i terrengen før den er 360 grader.

Landingsforhold
Flotte sandlandinger på strendene på sørvestsida. Den flotteste, med størst rød ring er også den flotteste beliggenhetsmessig. Midt i midnattsol-paradiset! Men trenger du litt mer ly, er stranda et bøttefløtt lenger sør - i bunnen av en smal keile - velegnet. Bedre beskyttelse, men samtidig også mindre utsikt. Og får du skikkelig trasig vær, går det fint an å trekke inn til strendene og tanglandingene i sundet mellom øyene.

Ankringsforhold/brygge
Den beste ankringsplassen finner du inne i sundet. Rett før den lille holmen. Det er ikke dypt her, men plenty for større seilbåter hvis du bare holder deg sånn noenlunde midt i leia. Her ligger du godt beskyttet, nesten uansett vær. Og utsikten fra cockpit upåklagelig!

Bukta rett nord for den beste av kajakkstrendene er også godt egna. Flott sandbunn, beskyttet - og panorama mot øyriket vestover.

Kommer du med en farkost som ikke stikker så dypt, kan du bruke flytebrygga rett nord for holmen som Nesna båtforening har lagt ut.

Overnatting/telting
Du finner flere nydelige teltsletter på øyene. Men blomsterengene rett bak kajakkstrendene anbefales - nødvendigvis.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Her finner du ingen ting.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved å finne.

Turmuligheter
En rundtur i området med kajakk er et must. Her kan du kose deg lenge, og utvalget er stort - spesielt for dem med åre. Sørvestsida av Tomma er et paradis sånn sett. En rundtur på øyene hører også med. Om ikke annet for å nyte kveldspilsen i elevert selskap...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung