piltilbake

Høyvågen (Rødøy)

Beliggenhet
Høyvågen ligger på nordvestsida av Rødøy.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Høyvågen er en grunn, liten fjordarm med et oppkomme av sandeldoradoer. En reinspikka kajakkeparadis! (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du som oftest per egen kjøl. Fortrinnsvis kajakk, for farvannet er til tider ekstremt grunt. Det går an å padle inn i vågen fra vestsida av Rødøy på begge sider av Seljøya og sør for Tjørnarøya, men kun når han er som mest flo. Ellers er alle passasjene stengt av sandbanker og stenger tungsjøen ute - og gjør innsida til en stille sommerparadis - på varme dager.

Utsikt/sol/klima
Høyvågen ligger nordvendt og åpent til, men er trang nok til å ta luven av det meste av sjø. Landskapet er høvelig flatt - og sola får godt tak sommerstid. Du har panoramautsikt i alle himmelretninger bare du kommer deg noen titalls meter opp i terrenget. I sør har du utsikt til baksida av Rødøyløven.

Landingsforhold
Du finner førsteklasses sandlandinger flere steder i Høyvågen. Men favoritten er holmen rett sør for Tjørnarøya, merket med rød ring. Den ultimate "syden"stranda med kvit sand og grønt gress. "Slangen" i paradis er imidlertid masse tenna som prøver å gjøre sitt for å redusere hørselen. Midt på sommeren må du passe på hvor du setter beina, for strandbeltet er fullt av unger som piler avgårde eller ligger og trykker - mens foreldrene gjør kontinuerlige lissom-stup i hauet på intetanende padlere. Men fuglen her er ikke av den mest agressive sorten. Det blir med stup-markeringene. Etter en stund har folk og fugl vendt seg til hverandre, og bruker du "oppgåtte" stier i fortsettelsen, faller roen igjen over paradis.

Ankringsforhold
Inne i sjølve Høyvågen er det god ankringsbunn - men grunt! Beste ankringsplassen finner du et stykke mot øst, på nordøstsida av Rødøy. Mellom Indre og Ytre Rosøya, i ly for nordavinden bak Verholmen. Risvika var tidligere bebodd, men nå står bare grunnmurer og kairester igjen. Men en førsteklasses havn for de som vil utforske nordsida av Rødøy.

Overnatting/telting
Perfekte teltplasser bak strendene i Høyvågen. Vegg-til-vegg teppe oversådd med blomster. De eneste som mangler er Adam og Eva, men naturen her tar gjerne imot wannabe's...

Vann
I bunnen av Høyvågen finner du en bekk som inneholder godt drikkevann det meste av sesongen. Ta kajakken, du lander på en grei småstein/leire strand.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved her inne.

Turmuligheter
En tur i hele området på nordsida av Rødøy er et must! Dessuten er det flott gåanes sørover øya, og turen opp til toppen av Rødøyløva et ok turmål på en varm dag. Bare følg ryggen, og du er oppe før du vet ordet av det. Her finner du det meste - og har ganske sikkert ingen problemer med å slå ihjel noen dager - som gjerne kan toppes med en fjelltur, etterfulgt av middag på Klokkergården. Før ferden tilbake til teltet.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung