piltilbake

Hysvær

Beliggenhet
Hysvær ligger i Kilværfjorden, nordvest for Vega.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Hysvær består av et mylder av øyer, holmer og skjær - et paradis for kajakkpadlere, og en kilde til frustrasjoner for dem med seil. Her er det høvelig grunt og uoversiktlig i flækkan. Tidligere bodde over 100 mennesker på Hysvær, og fiske og dunsanking var hovedinntekskilder. I dag har turismen overtatt mer og mer. Øystein Ludvigsen, "Øystein på Hysvær" og hans sjølbygde Gåkkå mathus, der han serverer spesialitetene grillet villsau og uer-sodd har blitt riksstoff, og besøket er stort sommerstid. Men husk å bestille på forhånd!

kart

Sommeren 2004 ble Vegaøyene en del av UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste, World Heritage List. Lista er forbeholdt verdens viktigste natur og kulturarv, og inneholder fra før både pyramidene i Egypt og den kinesiske muren. Begrunnelse: Her kan man se hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 årene har opprettholdt en bærekraftig levemåte, basert på den unike tradisjonen med ærfugldrift, ikke minst takket være kvinnenes innsats. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl.

Utsikt/sol/klima
Hysvær ligger åpent til, og det er lite som gir ly hvis han kommer med en god vestlig kuling. Men vindstille sommerdager er reinspikka lykke! Utsikten er fantastisk hvis du bare kommer deg noen meter opp - 360 graders panorama.

Landingsforhold
Mest tanglandinger. Men det indre av været er helt fritt for tungsjø, så landingene er enkle.

Ankringsforhold/brygge
Det er mye stein her ute, og dårlig ankringsbunn. Så det enkleste er å finne seg kaiplass. Men mulighetene er få. Foruten rutebåtkaia vet jeg foreløpig bare om kaia nedafor spisestedet (under bygging/utbedring sommeren 2005) - men her virker bruken foreløpig litt uavklart. Ved neste besøk skal jeg ta en grundigere runde på leting etter egna overnattingsplasser

Overnatting/telting
Du finner flusst av teltplasser. Her er det bare å finne seg en holme og en tomt.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Her finner du ingen ting.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved å finne.

Vernebestemmelser
Alle øyer, holmer og skjær inngår i Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Se vernekartet (574Kb) Med andre ord: Ingen landstigningsforbud. Men være obs på at skjærgården videre nordover inneholder både Lånan/Skjærvær naturreservat og Lånan, Flovær og Skjærvær fuglefredningsområde. Se også Miljøstatus.nos områdebeskrivelse.

Turmuligheter
En rundtur blant holmer og skjær er et absolutt must! Verken mer eller mindre. Og har du tid, streif gjerne gjennom øyriket videre nordover - før du setter kursen østover igjen.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung