piltilbake

Ruskøya (Bolgværet)

Beliggenhet
Ruskøya ligger midt i Bolgværet, et lite stykke sørvest for Bolga.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Bolgværet består av flere hundre små og store øyer. Et tyvetalls av disse har vært bebodd i tidsrommet 1840-1970, og ennå står en del av husene igjen. Som på Ruskøya. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt. Farvannet er ganske ureint, men allikevel lett å orientere seg i kartmessig. Mye å se på.

Utsikt/sol/klima
Jeg har bare vært seilanes forbi her, og har aldri vært i land, kun ligget på svai. Følgelig - i et så åpent område med bare lave øyer og holmer - var solgangen førsteklasse i cockpit.

Landingsforhold
Ikke testet, men det er plenty med greie tanglandinger på øya.

Ankringsforhold
Nydelig sandbunn og perfekte ankringsforhold i sundet mellom Ruskøya og Brakarøya. Dessuten finner du et stor utvalg blåser som tilhører bebyggelsen på begge øyene, bare et steinkast unna havet. Med andre ord: Ikke verdens mest ugenerte plass, men samtidig en flott plass å ligge på svai. Vær imidlertid obs på at strømmen går friskt i sundet, og at den snur...

Overnatting/telting
Så vidt jeg kunne se, var det plenty med teltmuligheter i området. Muligens behov for litt bæring hvis du ikke legger deg helt opp i husan. Men det finner du ut når du kommer hit. Men et sånt mylder av av øyer bør det ikke være noe som helst problem å finne noe for seg sjøl.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Bolgværet er flatt og tørt. Her finner du ingenting. Men - som sagt en del (sommer)hus, så det går an å spørre...

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved.

Turmuligheter
En kajakktur rundt i Bolgværet er et must! Kort og godt. Et kajakkparadis - og brukbart seilanes også hvis du finnavigerer litt.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung