piltilbake

Sandnessjøen (Alsten)

Beliggenhet
Sandnessjøen ligger nord på Alsten, sør for Ulvangen og Alstenfjorden.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sandnessjøen er Alstahaug kommunes administrasjonssenter og har vært handelssted helt tilbake fra 1669. Men de oppgangstidene tok til først etter at Sandnessjøen ble anløpssted for Hurtigruten i 1891. Byen (bystatus i 1999) har ca. 5700 innbyggere. (2005) (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du på et utall måter. Det er bare å velge - bilvegen eller havet.

Utsikt/sol/klima
Sandnessjøen ligger åpent og solfylt til. Og både havnebassenget og småbåthavna litt lenger sørvest ligger godt til i forhold til solbada frokost i cockpit. Dessuten gir de god beskyttelse uansett vær.

Landingsforhold
Sentrum er som vanlig høvelig full av kaier. Det enkleste - og tryggeste - kajakkmessig er å gå i land i småbåthavna. Grei stein/tangfjære - og båtene ligger trygd mens du tar spaserturen inn til sentrumsbutikkene.

Ankrings/kaiforhold/vann/strøm/diesel
Førsteklasse gjestebrygger med alt hjertet måtte begjære. Vann, strøm og pent opparbeide utearealer med platter og benker. Og dieselfylling fra flytebrygge bare et steinkast unna brygga. Er det stappfullt går det også an å låne en av de faste plassene. Bare spør deg for - det er nesten alltid folk i havna.

Overnatting/telting
Det blir urbant nok for dem som velger å overnatte her. Men telt-tomt finner du alltids. Om ikke annet så på plena foran servicehuset til båthavna. Her finner du det meste: Alt av vask/toilett/renhold, dagligstue osv. Sikkert en velkommen nødbivuakk i tilfelle skitvær. Spør pent.

Vann
Vann i alle springer. Ingen problemer å få fylt kanna

Brendsel
Primus-only plass.

Turmuligheter/opplevelser
"Downtown" Sandnessjøen er ikke stort, men absolutt verdt en rundtur.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung