piltilbake

Sandvær

Beliggenhet
Sandvær ligger sør i Alstahaug, med Skotsvær i nordvest og Mindlandet i øst.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung En liten klynge holmer og skjær, høvelig avberra og reinvaska. Været tar godt her ute. På sjølve Sandvær står det et nordlandshus, og i sundet mellom øya og Buholmen står det ei mindre brygge. Dette er en gammel uthavn med flere ankringsplasser mellom holmene sør for øya. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt egner seg, siden du finner flere greie landinger og ankringsplasser her.

Utsikt/sol/klima
Sandvær ligger åpent til, og det er lite som gir ly hvis han kommer med en god vestlig kuling. (Egenopplevd) Sikkert et paradis på en solvarm sommerdag, men høvelig ugjestmild når regnbygene klasker mot dekket.

Landingsforhold
Stort sett tanglandinger, med innslag av stein. Men det indre av været er godt beskytta, så det er greit å komme seg i land.

Ankringsforhold/brygge
Den beste ankringsplassen finner du inne i sundet, med rekker av holmer og skjær på begge sider. Men kjør ankeret godt fast når du legger deg til, alternativ strekk landtau. Du finner gamle fastbolter på skjæran ved ankersymbolene på kartet. Alternativt kan du ankre opp nord i sundet mellom Sandvær og Buholmen. Dybder på 2-3 meter, god sandbunn. Og litt frodigere omgivelser enn blant skjærene lenger øst.

Overnatting/telting
Du finner flere brukbare teltplasser - sjøl om jeg ennå ikke har testa dem.

Vann
Ta med det du trenger av vann. På småholmene finner du ingenting. Imidlertid er det en brønn på holmen med huset på. Så er du i beit, og det er feriefolk hjemme - går det an å spørre høflig... Hvis det er tomt i gårdan, kan du imidlertid gå på jakt sjøl: Det kan tenkes at brønnen er tildekket og overgrodd, men du finner den på sletta 50 - 75 m fra fjæra på bildet med huset, litt til høyre og ikke så langt fra haugen. Der er også en brønn til, nemlig mellom to knauser i haugen vis a vis huset. (Takk, Svein Skotsvær)

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved å finne.

Turmuligheter
En rundtur blant holmer og skjær hører med. Et nydelig område - men fortrinnsvis i godt vær. Mangelen på bilder (sjøl om jeg var hele runden og burde ha foreviga øyriket, brygga og folkan som eier her ute) skyldes en god vestlig kuling, et anker som slapp, en krasja pc - og en natt med så mye vind at båten seilte fra hals til hals - bare på skroget - til den ble røkka tilbake av ankerkjettingen. Neste gang...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung