piltilbake

Selsøyvik (Selsøya)

Beliggenhet
Selsøyvik ligger ved Selsøysundet, i mylderet av øyer, holmer og skjær som ligger klemt inne mellom Sundøya og Rangsundøya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Det gamle handelsstedet ligger vestvendt, i ei lita lun bukt. Og bygningene som står i dag stammer fra 1700-, 1800- og 1900-tallet. Stedet - inklusive fire bygninger - ble fredet i 1942. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du enten per kjøl - på kajakk- eller motor/seilstreif langs kysten. Eller med ferge/hurtigbåt. Tidligere var Selsøyvik "midt i leia", mens stedet i dag har blitt ytterkant. Noe de prøver å kompensere ved økt satsing på turisme.

Utsikt/sol/klima
kart Selsøyvik er fantastisk solgang. Hele sommeren ligger plassen badet i sol hvis værgudene er i godlaget, og øyriket rundt består av lave, skogskledde holmer og skjær som ikke stenger nevneverdig for noe som helst. Vær inklusive. Men tungsjøen når ikke inn hit.

Landingsforhold
Helt greie stein- og tanglandinger inne i bukta. Og ingen problemer å få brakt kajakkene tørt.

Kaiforhold
kart Nytt av året (2005) er ei stor gjestebrygge under bygging. Foreløpig uten skikkelig organisert vann og strøm, men det er ganske sikkert ordnet før sesongen er omme. Og flere ideer er på gang. - Med andre ord: En radikal forbedring i forhold til hvordan tilbudet var tidligere for båtfolket. Nå ligger du trygt og godt i det meste av vær, og slipper å lure å om båten havner i fjærsteinan mens du er på sightseeing.

Overnatting/telting
Du finner sikkert egna teltplass rett nord for bebyggelsen - ut på neset. Men skal du overnatte og er padlanes, er holmene rett vest langt å foretrekke. Flere lekre sand/steinlandinger og ditto teltplasser.

Vann
Bare ta med kanna og bank på i nærmeste hus. Eller kombiner vannbæringa med et besøk på den gamle, trivelige butikken i hovedhuset. Men vær klar over at åpningstidene kan være... spesielle?

Brendsel
Typisk primus-only plass. Her finner du ikke noe rekved.

Turmuligheter
En tur øya rundt - enten på kjøl eller beina - er et must. Det samme gjelder øyriket vestover - for dem som er padlanes. Men området er ureint og fullt av grunner, så seilbåtfolket bør begrense seg til leia.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung