piltilbake

Selvær (Træna)

Beliggenhet
Selvær ligger i Træna kommune, midt i storhavet, helt nordøst i klyngen av over 1000 øyer, holmer og skjær.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Fiskeri og laksoppdrett er de viktigste næringene her ute. Noe havna bærer tydelig preg av. Tidligere var det flere som drev gård, men nå er det bare en sauebonde igjen. Selvær huser i underkant av 80 fastboende (Se også turberetningen Sommerstreif 2006.)

Adkomst
Hit kommer du enten per egen kjøl - eller med ferge/rutebåt. Det er daglig hurtigbåtforbindelse til Nesna og Sandesjøen.

Utsikt/sol/klima
Selvær er åpent, solfylt på varme sommerdag. Men høvelig værutsatt. Noe vegetasjonen bærer preg av. Irrgrønt, men avberra.

Landingsforhold
Greie sand/stein/tanglandinger i hele Selværsundet. Moloen skjermer for alt av tungsjø, så her kan du sette baugen i tangen hvor som helst.

Kai/ankringsforhold
Det er bygd molo tvers over Selværsundet til Langskjæret, Naustholmen, Hestøya og Nord Sommerauken. Den lukker inne hele havnebassenget og gjør at ankringsplassene innerst, nordøst er godt beskytta. Men det er også en anseelig mengde kaier i området, så hvis du vil være vegfast, går det sikkert an å spørre om å få ligge på utsida av en fiskebåt.

Overnatting/telting
Du finner sikkert gode teltplasser litt vekk fra bebyggelsen, uten at jeg har fått utforska dette skikkelig. Jeg ville utforsket øyriket på nordsida av Hestøya.

Vann
Spør på kaiene eller i husan, så får du sikkert fylt opp flaskene. Tidligere var det - i likhet med resten av Træna - cisterner over alt her ute hvor regnvannet ble samlet opp. Men i dag utvinner de drikkevann av sjøvann.

Brendsel
Primus-plass, lite rekved å finne. Med mindre du velger yttersida mot nord.

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området både på kjøl og på beina er et must. Og har du anledning til å padle en tur sørover og beundre Trænstaven, Nova, Breidtinden, Mjåtinden og Kjølen fra yttersia - gjør det!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung