piltilbake

Småskjeran (Slapøya)

Beliggenhet
Stranda innafor Småskjeran ligger på nordøstsida av Slapøya. Bare noen steinkast unna det lange, smale og flate Volneset nordvest på Dønna.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Småskjeran-stranda er hvit og innbydanes, bred, åpen og luftig. Et steinkast lenger nord ligger det en gammel gård som blir litt mer mosegrodd for hvert år som går. Sannsynligvis er det minimalt med trafikk her ute, få - om noen - ferske spor etter folk. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Fortrinnsvis kajakk. Området rundt Småskjeran er full av grunner, mens nordøstsida er ganske ren og pen og seilbar.

Utsikt/sol/klima
Småskjeran ligger åpent og solfylt til - men kollene bak tar kveldssola ganske tidlig. Med andre ord ingen midnattsolplass, og sånn sett velegnet for lunsjstopp. Som under THPK fellesturen i 2001.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding på storstranda.

Ankringsforhold
Fin ankringsbunn rett ut for husan, men dette er kanskje ikke plassen du overnatter? Han kan ruske godt ned Kverva og rundt nordøstspissen av Slapøya. Imidlertid finner du nærmeste gode ankringsplass et lite stykke sørøstover, på nordvestsida av Ramnøya.

Overnatting/telting
Perfekt teltslette bak stranda. Og skogen og kollene bak gir bra ly om han skulle blåse opp. Men - som sagt - koller mot vest betyr mindre sol. Men på en overskya dag med småregn er det en helt ok overnattingsplass for kajakkfolket. Teltplassene er perfekte.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Østsida av Slapøya er ganske flat og tørr, mens sør, vest og nordsida har mange små vann. Men det er ikke lange stykket til bebyggelsen på nordsida hvis du er i beit.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved.

Turmuligheter
En kajakktur rundt øya anbefales. Vestsida er mye mer åpen og gjestmild, full av grunner, holmer og skjær. Mye underholdning for pængan. Og har du lyst til å bruke beina, er det bare å gå. Slapøya er absolutt verdt en runde. Og en befaringtur til husan høres naturligvis med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung