piltilbake

Valholmen (Rødøy)

Beliggenhet
Valholmen ligger på nordøstsida av Rødøy.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Stranda i ly av Valholmen er et lite sandeldorado for kjennere. I den tilsynelatende steile og bratte nordsida av Rødøy finner du et lite innsmett - som ender i kvit sand og grønt gress. En perfekt kajakkplass! (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du som oftest per egen kjøl. Men det er også gåanes nordover fra sørsida av Rødøy, hvis du foretrekker det. Åpninga inn bak holmen er trang og lite egna for store båter.

Utsikt/sol/klima
Valholmen ligger nordvendt, men samtidig godt beskytta. Bukta gjør en lite knekk mot vest, og tungsjøen rir stort sett forbi stranda og sørover. Bare du forflytter deg opp på nærmeste kolle har du panoramautsikt over øyriket.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlanding. Kort og godt. Litt langgrunt på fjære sjø - men det tar du bare med et smil

Ankringsforhold
Inne i sjølve bukta bak Valholmen er det for trang og grunt for større båter. Men ikke fortvil: De beste ankringsplassene finner du et bøttefløtt mot øst, på nordøstsida av Rødøy. Mellom Indre og Ytre Rosøya, i ly for nordavinden bak Verholmen. Dessuten ligger det ei bøye som en nederlandsk seilbåt har lagt ut i ei lita arm mot vest, så og si "på land" - og med utsikt mot stranda. Perfekt kombinasjonplass for dem med både seil og åre.

Overnatting/telting
Nydelige teltplasser rett bak kritthvit strand. Blomstereng og svanemadrass.

Vann
Ikke noe vann å finne her, så ta med deg det du trenger. Er du i beit, er det imidlertid ikke langt inn til bunnen av Høyvågen - og bekken som renner ut der. Du kan enten ta deg en spasertur - eller padle rundt neset mot vest og inn vågen.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved her inne.

Turmuligheter
En tur i hele området på nordsida av Rødøy er et must! Dessuten er det flott gåanes sørover øya, og turen opp til toppen av Rødøyløva et ok turmål på en varm dag. Bare følg ryggen, og du er oppe før du vet ordet av det. Her finner du det meste - og har ganske sikkert ingen problemer med å slå ihjel noen dager - som gjerne kan toppes med en fjelltur, etterfulgt av middag på Klokkergården. Før ferden tilbake til teltet.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung