piltilbake

Inder-Valvær (Valvær)

Beliggenhet
Inder-Valvær ligger sørøst i Valvær, midt i storhavet nordvest for Myken .

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Det tidligere fiskeværet Valvær består av en rekke øyer og holmer, og særlig på tre av dem har det bodd folk: De to øyene i Inder-Valvær (hver side av Valværsundet hvor moloen ble bygd i perioden 1893-98 med midler fra Havnedirektoratet) og Ytterøya. Tidlig på 1900-tallet lå det over 300 fiskere her ute, og fremdeles brukes plassen mye som uthavn. Fiskeralmenningen eier ennå den vestligste delen av det store forsamlingshuset, sjøl om det er lite i bruk. De fleste fiskerne foretrekker livet under dekk mellom garnlenkene. Eierne av stedet disponerer resten av huset - og står også for vedlikeholdet. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt egner seg godt i disse farvannene. Et spennende område, men vær obs på vernebestemmelsene.

Utsikt/sol/klima
Valvær ligger åpent og eksponert til. Fantastisk på en varm sommerdag, men et sponhelvete når vinterstormen herjer. Moloen har blitt ødelagt flere ganger, men Kystverket har bygd den opp igjen.

Landingsforhold
Bratte tanglandinger. Det er lite sand å finne her ute.

Ankringsforhold
Kystverket har lagt ut noen mastrodonter av noen bøyer i ly bak moloen. Her ligger du som en konge - nesten uansett (sommer)vær. En perfekt plass for lange seillegg og enda seinere ankomster. Bare å feste tampen i et bøyeøye og sette på middagen. En eksponert - men fantastisk plass.

Overnatting/telting
Det er lite grønt å hive opp teltet på her - men en flekk finner du sikkert. Og kommer du med kajakk bør du ha god oversikt over værmeldinga. Her ute er det ingen escaper om han skulle komme med en god vestlig kuling. Det kan bli mange dagers landligge.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann - sånn i utgangspunktet. Men sørvest for husan finner du en stor brønn som Staten bygde i 1904 for å avhjelpe vannsituasjonen på plassen. Spør eierne, så du slipper å tørste.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved.

Vernebestemmelser
Kjølsøyværet/Valvær er naturreservat med landstigningsforbud: I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i verneområdet. Øyene Inderøya og Sjåholmen i Valvær og Vågsholmen og Litl-Kjølsøya i Kjølsøyværet er unntatt fra ferdselsforbudet. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter
En kajakktur været rundt er et must! Her kan du bare gli stille rundt og nyte. Bedre får du det neppe.

Se også Rødøy kommunes og Rødøy og Meløy Historielags sider om Valvær.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung