piltilbake

Ytrestyvan (Lovund)

Beliggenhet
Ytrestyvan ligger nord for bebyggelsen på Lovund, sør i Lovundværet, vest i havet for Solvær - i Lurøy kommune. Øya er ikke stor, kun 4,7 kvadratkilometer. Og domineres av det 625 meter høye Lovundfjellet.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Ytrestyvan er en perfekt plass for kajakkfolket - som ønsker ei strand høvelig for seg sjøl - samtidig som det er kort veg til alle fasilitetene i tettbebyggelsen på øya. Rett vest for stranda finner du Lundeura, en mektig steinur som strekker seg fra strandsona og opp mot brattflågene. Her hekker Lovunds lundefuglkoloni, og ura syder av liv i hekkesesongen april - august. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du enten per egen kjøl - eller på beina. Fra de nordligste husan i bebyggelsen er det bare et par bøttefløtt å gå. Tar du sjøsida, må du passere to bukter før du får øye på nordlandshuset på Helløya. Sandstranda ligger rett sør for gården.

Utsikt/sol/klima
Ytrestyvan ligger nordvendt, og morrasola er upåklagelig - og badetemperaturene likeså, når sommervarmen har fått satt seg i løpet av en lang dag. Men Lovundfjellet tar mye av kveldssola, så midnattsol-alternativet er kanskje å ta seg en tur på toppen? Flott fottur for dem som har lyst på å røre seg litt.

Landingsforhold
Flott sandlanding. Og godt beskyttet. Med smørsida opp...

Overnatting/telting
Flotte teltplasser rett opp for stranda. Ofte godt nedbeita. Stranda er mye brukt av lokalbefolkninga, og utstyr og "innredning" bærer preg av det. Men om kvelden trekker folk sørover, og freden senker seg igjen over bukta.

Vann
Ta med deg alt du trenger. Men det er kort veg til de nærmeste husan hvis du er i beit.

Brendsel
Primus-plass. Lite eller ingen rekved

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området både på kjøl og på beina er et must. Øyriket videre nordover i Lovundvær er et eldorado for kajakkpadlere. Og en tur på toppen av Lovundfjellet hører også med. Den beste stien finner du helt sør i bebyggelsen. På vegen passerer du butikken - og en tur innom Kystmiljøsenteret noen hundre meter lenger sørover kan anbefales.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung