Beliggenhet
På vestsida av Moskenesøy, fire timers padling sørover fra Ytrevik etter runding Fuglhuk og passering Horseid og Bunesstranda. Omtrent så langt unna nærmeste bilveg som det går an å komme på Yttersia.
Beskrivelse
Fra sjøsida virker Hermannsdalen ugjestmild og røff. Stor rullesteinfjære gjør det ganske hasardiøst å forsøke å komme seg i land med mindre det er fritt for drag. Båtlivet var begrensa til et fåtall dager i året. Så brukte de da også beina - og skaret over til Innersia, de som trossa væreier-åket og bosatte seg her i tidligere tider. Men turen over fjellet var røff sjøl sommerstid. Og om vinteren kunne kvinnfolkan og ungene være isolert i månedsvis her ute mens mannfolkan rodde fiske på Innersia. Eneste måten å kommunisere på var med lykter fra skaret. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)
Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre (en snau time med bil fra Svolvær) til yttersia og ta løs fra Ytrevik, alternativt legge turen innom i forbindelse med en lengre ekspedisjon med utgangspunkt i hurtigruteanløp i Stamsund. Men stort sett er dette en plass du padler forbi.
Utsikt/sol/klima
Til tross for store vegger både sørover og nordover ligger Hermannsdalen åpent til. Sjølve dalen er vid og åpen. Flott utsikt mot vest.
Landingsforhold
Som sagt: Her er det bare stein, ingen sand. Men er du heldig med draget og vindretninga (sørlige sjøer blir delvis stoppet av grunnene mellom Hermannsdalsflesa og land) klarer du å komme deg tørrskodd inn og nyte lunsjen i varm solvegg. Men han kan snu fort. Og ikledd glassfiber kan det fort bli knakende ubehagelig.
Telting/overnatting
Flotte teltplasser - hvis du tar sjansen på overnatting.
Vann
Bekk på nordsia av vannet noen hundre meter innover dalen. Men nyter du medbrakt, er det ingen ulempe
Brendsel
Den sørlige steinfjæra er overfylt med rekved. Her kan du brenne kaffebål i månedsvis.
Turmuligheter/klatring
Hermannsdalen brer seg langt innover, og fotturmulighetene er mange. Men det spørs vel om du har nok ro i ræva til å ta sjansen på en lang tur med innlagt værskifte?
© Tekst og bilder: Bent Svinnung
|
|
|