piltilbake

Svolvær (Austvågøy)

Beliggenhet
På sørsida av Austvågøy, halvveis mellom Gimsøystraumen og Raftsundet.

Beskrivelse
Svolvær er kommunesentret i Vågan kommune. I underkant av 10.000 mennesker livberger seg på handel, verksted- og servicemiljø for fiskeflåten - og på fiskerier/oppdrett (Svolvær er norges 4. største fiskerikommune). (Se også turberetningene Sommerstreif 2007, Bergtatt (under seil) i Lofoten og Halvgjort - er velgjort?)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta hurtigruten til Svolvær. Alternative utsettingsplasser: Et par hundre meter lenger nordvest, på ei lita flytebrygge i bakkant av hotell/lagerbygg. Alternativt går det an å bære utstyret bort til flytebryggene rundt det gamle ferjeleiet midt i sentrum. Men Svolvær blir mer og mer utilgjengelig for kajakkfolket etter hvert som hver eneste lille bukt blir omgjort til massiv steinfylling.

Det øvrige båtfolket nordfra kommer enten ned Raftsundet eller Gimsøystraumen - via Henningsvær.

Utsikt/sol/klima
Som resten av Lofoten: En nytelse på en solbadet sommerdag, et regnkammer når sørvesten slår inn. Svolvær ligger nydelig til, omgitt av spektakulære fjell, og med panoramautsikt - blant annet til Hamarøy og Steigen i sør.

Landingsforhold
For kajakkfolket blir det stadig færre landingsmuligheter i sentrum. Det meste av sand har havnet under stein - så det enkleste er å ty til en av de mange flytebryggene.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Svolvær har en stor, god gjestekapasitet med skikkelige betong flytebrygger (Som i Hamnøy og Steine) Havneleie inkluderer også strøm, men du må få tak i en spesiell overgang for å få kobla deg på. Enten kan du kjøpe en - eller du får låne en på Havnekontoret. (2-300 meter vestover, ved hurtigrutekaia. Dør på langsida mot kaia, opp trappa til andre etasje) Kontoret er bemannet det meste av dagen. Strøm/vann på flytebryggene. Her ligger du som en konge, midt i sentrum. Bare et steinkast fra alle vannhullene.

Beste dieselfyllingsplass for småbåtfolket er på Statoil innerst inne i båthavna. Pumpe på land, slange på flytebrygga. Men kommer du med seilbåt kan det bety at du må ta hele runden ut av moloen og inn igjen på nordsida - siden brua bare har seilingshøyde på litt under 15 meter.

Telting/overnatting
Dårlig med teltplasser midt i sentrum. Dette er plassen for dagsbesøk - det er nok av flotte plasser og campe på øyene/plassene rett i nærheten

Vann
Vann på gjestekaiene - og i springen. Say no more.

Turmuligheter
Svolvær er vel verdt et besøk. Og liker du svasko og tau, er Geita et must. Det er tett mellom attraksjonene. Ta kontakt med turistkontoret på kaia (rett ved gjesteplassene) hvis du ønsker mer informasjon. Åpent det meste av døgnet.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung