piltilbake

Nedreneset (Austvågøy)

Beliggenhet
Nedreneset ligger på nordvestsida av Austvågøy, på vestsida av Vatnfjorden. Bak husan mot vest troner Sydalsfjellet og Festvågtinden.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Ei fraflytta og - i praksis - vegløs lita bygd ved tindfoten. Det går en steinsatt veg/mye brukt tursti fra Brenna på vestsida av Festvågtinden og opp rundt nordspissen Festvåg (grusa fram til Festvåg) - men den er ikke kjørbar. Så all transport skjer i praksis med båt. Mye brukt sommersted, men vinterstid ligger bygda for det meste folketom. (Se også turbeskrivelsen Luftig Lofotraid)

Adkomst
Du når Nedreneset enklest med båt, sjøl om også spaserturen fra Brenna kan anbefales - for opplevelsens skyld. Korteste padletur fra bilveg er fra Vatnfjorden.

Utsikt/sol/klima
Nedreneset ligger åpent, nordvestvendt og solfylt til. Ettermiddagstid. Men deler av året tar fjellan mot vest det meste av av formiddagssola. Til gjengjeld er utsikten til midnattsola perfekt - og mot øyrikene i nord og vest, inklusive Laukvikøyan. Nordvesten og fallværet kan herje godt her ute i dårlig vær.

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger både på sør- og nordsida av den lille landtunga/sandmoen nedafor husan.

Telting/overnatting
Du finner flotte teltplasser på nesset - og lenger opp, hvis du orker å bære. Men dette er kanskje ikke førstevalget overnattingsmessig hvis du allikevel er på fleredagerstur? Litt avhengig av om det er folk hjemme i husan, for du slår i så fall teltet opp mitt i glaninga på sommerturistene. Da er Sandøya noen bøttefløtt lenger nord mer usjenert. Men utenom sesongen er det helt sikkert flott å telte på Nedreneset.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Er du i beit, er det imidlertid ikke langt til nærmeste hus - sommerstid.

Brendsel
Lite rekved å finne her inne. Baser deg på primus.

Turmuligheter
Et streif blant Laukvikøyan i nordvest hører naturligvis med. Og det er nok av fottur-alternativer hvis du ønsker å bruke beina.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung