piltilbake

Nesjeøya (Vestvågøy)

Beliggenhet
Nesjeøya ligger på nordvestsida av Vestvågøy, rett sør for Nesjeøyan og Borgvær, rett nord for Straume, sørøst for Eggum og Mjåsundet og rett sørvest for Ramberg og Vestresand.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sjøl om Nesjeøya ligger ganske tett på bilvegen og bebyggelsen er den nordvendte stranda ganske så usjenert og idyllisk - i det minste om kvelden, når badeturistene trekker sørover igjen. En perfekt overnattingsplass under et streif gjennom skjærgården her ute sommerstid, siden noen av øyrikene lenger nord (blant anna Borgvær) har landstigningsforbud i hekketida.

Dette er spennende padleområde med en masse flotte straumer å leke seg i. Nesjestraumen ligger rett rundt neset øst for stranda, Jellvollsstraumen og Evjestraumen på vestsida av øya. De store vannmassene som skal inn/ut av Lauvåspollen og Ytter- og Innerpollen gjør at strømmen går langt fortere enn du er i stand til å padle. Men det er kort å bære hvis du feilberegner - og ikke har tid til å vente på neste straumskifte. (Se også turbeskrivelsen Luftig Lofotraid)

Adkomst
Du parkererer omtrent på stranda hvis du følger bilvegen til vegs ende ved Straume eller Borgvåg. Andre alternativer: Vestresand, Ramberg og Eggum.

Utsikt/sol/klima
Nordstranda på Nesjeøya ligger høvelig godt beskyttet under de fleste vindretningen, med unntak av nordavær. Åpent og solfylt på en varm sommerdag, men hustrig når fallvindene fra vest herjer, eller stranda vaskes av en god nordakuling.

Landingsforhold
Nydelig sandlanding, verken mer eller mindre

Telting/overnatting
Du finner flotte teltplasser på sletta rett bak stranda.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Her det er flatt og fritt for vannhull. Imidlertid er det kort veg over til den nærmeste bebyggelsen hvis du skulle være i beit...

Brendsel
Lite rekved å finne. Baser deg på primus only.

Turmuligheter
En spasertur rundt øya kan anbefales. Men ellers er dette området å utforske i kajakk! Ikke minst straumene. Rett nord finner du Nesjeøyan, et eldorado av holmer og skjær.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung