Molnes (Kvaløya)

Beliggenhet
Molnes ligger på nordsida (høyre side) av Kaldfjorden, rett på innsida av Fiskøya. Utsikt nordover mot Vengsøya, vestover mot Store Blåmann, (langt) Sørover mot Bentsjordtind.

Beskrivelse
Det tidligere småbruket Molnes ligger lunt og sørvestlig, på en ryddet, åpen skulder et steinkast fra fjorden. Bak reiser fjellsiden seg høvelig bratt med lauskog og skjæringer. Molnes inngår i hyttenettet til Tromsø Jeger- og Fiskerforening, og er du medlem får du både billigere overnatting - og jaktmuligheter. (Molneseiendommen strekker seg fra sjøen, over fjellet til Kalvedalen. Her har medlemmer jaktrett. I Kalvedalsvatnet kan du fiske uten fiskekort på en fin ørretbestand) Du får nøkkel til Molnes ved å henvende deg til Andresens Vaabenforretning, Storgata 53 9008 Tromsø, TLF: 77 68 24 03. (Se også turberetningene Solboller og silkehav og Seinhøst-drops)

Hytta har blitt rustet opp en del den siste tida. De gamle ovnene er kasta ut - til fordel for ny skorstein og en effektiv vedovn i stua. Dessuten er en god del av sniktrekken fjernet - sjøl om det fremdeles er enkle vinduer og lite isolasjon. Men fyrer du jevn er det ingen problemer å holde varmen. Det er imidlertid begrenset med ved, så kontakt gjerne foreninga før du drar utover på en vinterlig helgetur.

Adkomst
En kort, halvtimes padletur rett sør for Bellvika/Lyfjorden. (18 km, eller en drøy halvtimes kjøring fra Tromsø) Eller en litt lengre (men kjedeligere, lite å se her) halvannen times tur ut Kaldfjorden. Det går også fint an å gå fjæra både innover og utover fjorden, men det enkleste for ikke-padlende er å benytte foreningens båt i Lyforden. (Ligger ved naustet til Ingebrigtsen, til høyre etter at du har kommet ned i Lyfjorden. Ta med deg en påhengsmotor (maks 6 hk) så korter du ned den tre kvarters roturen betraktelig)

Utsikt/sol/klima
Utsikten på Molnes er upåklagelig. Og det blir tidlig snøbart her om våren. Men sola er det verre med. Utenom sommersesongen tar det lang tid før den når ned til husan om morgenen, først etter tolv kan du begynne å vente på den første lunken. Dessuten forsvinner den fort bak tannrekka i vest vinterstid. Men i sommersesongen er det varmt og solrikt i bakken.

Landingsforhold
Stein/småsteinlanding. Stort sett helt grei. Kommer du på full fjære får du ren tang-landing.

Telting/overnatting
Du finner gode teltplasser flere steder på rundt husan. Men har du først havna her ute, er det jo hyggeligst å bo innendørs. Spesielt fordi padlefolket stort sett bruker Molnes høst/vinterstid, på tidspunkt da sprakende vedovn står høyt på luksus-lista. Hytta har overnattingsplass til i overkant av ti personer. (For tida er det 12 madrasser på loftet, samt plass til en i sofaen i stua. Suplert med thermarest kan antallet økes ytterligere, sjøl om det kan bli veldig trangt rundt middagsbordet) Overnattingspriser: Medlemmer: 40,-, ikke-medlemmer: 80,-

Vann
Det er sommervann på Molnes. Om vinteren må du imidlertid ta turen bort til elva, noen steinkast sørover (til høyre) for husan og opp mot søkket. Ta med øse.

Brendsel
Lite eller ingen rekved her. Også dårlig med tørrskog å ta av, så du er nesten avhengig av veden som blir fraktet ut hit. (Og som det til tider kan være lite av) Det er kokeapparat (gass) her, men ta med primus for sikkerhets skyld. (Dessuten praktisk å få kokt kaffen mens middagen står og putrer)

Fiske
I tillegg til ørretvannet er det godt fiske i sjøen rett utafor Molnes. Rundt Fiskøya finner du flere gode fiskeplasser.

Turmuligheter
Fine turmuligheter langs fjæra både innover og utover fjorden. Lia bak Molnes er bratt, men lar seg greit forsere.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung