Risøya

Beliggenhet
Nordvest for Gåsvær, vest for Ringvassøya, sør for Sandøya og Sandvær - og nord for Lyngøya.

Beskrivelse
Risøya er et eldorado av holmer, skjær, sel, fugler og vegetasjon. Men vernebestemmelsene legger en del føringer for bevegelsesfriheten (se eget punkt under) - herunder mulighetene til å campe. Derfor er Risøya stedet de aller fleste nyter naturen - og lunsjen - for så å padle videre til mer egna overnattingssteder. Les mer om vernehistoria her. (Se også turbeskrivelsene Smak av sommer, Milde (Mai) Moses og Kom mai, du skjønne milde)

Oppsynsmann (for Risøya naturreservat og Store Risøya landskapsvern-område): Jon Ove Scheie

Adkomst
Korteste padleveg er fra Skarsfjorden. Alternativt Kvaløyvågen. Eller som en stopp på turen mellom Vengsøya og Sandøya. Alternativt kan du ta kajakken med på ferga fra Bellvika. Se fergeruta på Hurtigrutens hjemmeside

Utsikt/sol/klima
Foto: Bent Svinnung Risvær har det meste - av alt. Nok sol, panoramautsikt og vær - fra havblikk til skikkelig kov på kort tid. Ha forandringene i bakhodet, siden krysningen kan bli vel lang - med en kuling midt i mot. Et øre på værmeldinga skader heller ikke.

Landingsforhold
Risøya har flere gode sandstrender. I sørvest ligger Skorpholla (bak Hans Tarralsaberget) - i "kanalen" - en smal, grunn passasje mellom Skorpa og sjølve Risøya som lar seg padle på minimum halvflødd.

Og på nordsida av bebyggelsen - mellom sjølve Risøya og Lille Risøya ligger det en klase på tre vakre strender som nås enten fra øst- eller vestsida. Velg gjerne yttersida! Masse Foto: Bent Svinnung vakkert å se: Holmer og skjær, smale passasjer, rikt dyre- og fugleliv. (Ikke mulig å padle over her... Men du kan bære hvis du har mye energi til overs)

Telting/overnatting
Det er ikke lov til å telte noen steder i Risvær. En utrullet sovepose kan imidlertid ikke regnes for telt...

Vann
Ta med alt av vann.

Brendsel
Rekveden ligger for det meste på de ytterste skjærene - nok til kaffekok utenom fredningstida. Lite tørrvirke å finne på sjølve Risøya, så baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Området hører inn under Risøya naturreservat. Med unntak av Store Risøya er området fuglereservat med ferdselsforbud i fredningstiden (1. april til 31. juli) og teltforbud hele året. Det siste er sannsynligvis en unik "arv" etter tidligere eier. Se hele forskriften her.

Store Risøya er landskapsvernområde: Det er lov til å gå i land hele året, men ikke lov å telte. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Et streif igjennom øyriket på kjøl er naturligvis et must. Men du finner og mange fine fotturmuligheter på ryggene på Risøya, i liene opp mot hovedtoppen - og på holmene utenom fredningstida.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung