piltilbake

Færøyan (Bergsøyan)

Beliggenhet
Lille og Store Færøya ligger lengst øst i klasen med øyer langt ute i Bergsfjorden på vestsida av Senja, midt mellom Skaland og Hamn.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung To lave, men svært frodige korallsandeldoradoer med et utall Hawaii-idyller. De fleste på sørsida. (Se også turbeskrivelsene (Verne) Baluba i Bergsfjorden og Salig og solbrent rundt Senja)

Adkomst
Færøyan når du enkelt fra Hamn eller Skaland - eller hvor du måtte ønske å sette ut langs Bergsfjorden. (Uansett bare noen få bøttefløtt) Hvis du da ikke er på veg sør- eller nordover på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Dette er så nær paradis som du kommer. Øyene ligger åpent og solfylt til, og på en fin sommerdag kan strandlivet måle seg med det ypperste på verdensbasis. Rett og slutt optimalt!

Landingsforhold
Her er det tett mellom de perfekte sandlandingene. Nydelig, hvit korallsand - og mengder av sorten. De fleste er konsentrert om sørsida av de to øyene, men du finner også flere orgasmeplasser hvis du tar deg en padletur hele runden.

Ankringsforhold/lei
Her roter du deg ikke inn med seilbåt. Hele Bergsøyan-området er perfekt for kajakker, med periodevis kun cm under kjølen. Men for dem med kjøl er området et reinspikka mareritt. Ta heller med kajakken på dekk hvis du kommer for seil - og legg igjen skuta på Hamn mens du utforsker området.

Telting
Perfekte telteplasser i bakkant av alle sandstrendene. Det er bare å vrake og velge.

Vann
Du må ta med deg alt du trenger av vann. Her er det sand & sun - only.

Brendsel
Lite rekved å finne her, så baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Bergsøyan er landskapsvernområde med ferdselsforbud. I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot ferdsel på land på vestre del av Ertnøya og på øyene øst og nord for Kjøpmannsøya. Forbudet omfatter følgelig ikke Store og Lille Færøya og Kjøpsmannsøya - hvis noen er i tvil. Dessverre går dette dårlig fram av teksten i forskriften, men er presisert i detaljkartet over verneområdetFylkesmannen i Troms' sider. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter
En rundtur rundt øyene i kajakken er definitivt er must. Udiskutabelt!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung