piltilbake

Finnsnes

Beliggenhet
Finnsnes ligger på et nes på østsida av det sørlige utløpet av Gisundet.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Kommunesenteret Finnsnes i Lenvik kommune - fra tusenårsskiftet også med bystatus - er handels- og servicesenter for et omland med ca. 35.000 innbyggere. Dette setter sitt tydelige preg på sentrums- bebyggelsen som består av et stort antall kjøpesentre, iblanda tett biltrafikk. Ikke drømmeplassen min, men en praktisk plass å over-natte/handle - siden det er godt tilrettelagt for oss på kjøl. Spesielt de av oss som veier noen tonn og har "huset på ryggen". (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2007, Sommerstreif 2006, Sommerstreif 2005 og Salig og solbrent rundt Senja

Adkomst
Til Finnsnes kommer du enklest med bil. Men ferdes du på kjøl er også tilgjengeligheten bra - litt avhengig av type farkost. En havgåanes utgave av "kaffe på Vollan" for Tromsøværinga som ferdes med bil.

Utsikt/sol/klima
Finnsnes ligger åpent og solfylt til. Samtidig som øyrikene utafor beskytter brukbart for det meste av vær.

Landingsforhold
Som mange utbygde sentra kan også Finnsnes skilte med få og halvbra landingsplasser for kajakkfolket. Men rett nord for sentrum (liten, rød sirkel) finner du et par stein/leirelandinger som lar seg benytte som "parkometerplasser" i forbindelse med kjappe handlerunder. Kun noen fåtall minutter unna kjøpesenterne.

Flytebrygga kan naturligvis også benyttes, men den har ikke stor kapasitet, og kajakkene blir liggende i vegen hvis du har tenkt deg en lengre stopp. Men klart: Kort handletur eller kaffelatte på kaia bør gå greit.

Havn/gjestekai
Foto: Bent Svinnung Den lille, enkle flytebrygga som inntil i 2005 lå rett innafor hurtigbåtkaia i sentrum er nå (2007) erstattet av en betydelig solidere betongkai. (Sørligste røde sirkel.) Perfekt for korte handlestopp, med butikkene og kaffelatten bare steinkast unna. Ellers er småbåthavna (nordligste røde sirkel) rett nord for brohodet beste plass å overnatte for dem med større båter. I tillegg til den "ordinære" båthavna (hvor det sikkert finnes ledige ferie-plasser hvis du er i nød) har Finnsnes eget gjesteanlegg - Gisund Gjestehamn - som ligger helt innerst inne i bukta. Fra 2005 også med førsteklasses servicehus med oppholdsrom, dusj og vaskemaskin (myntautomater). I tillegg har kaia både vann og strøm, med "alle" typer tilkoblinger.

kart

Innseiling til båthavna skjer fra nordsida. Leia forbi Finnsnes er full av grunner og skjær, så følg stakinga nøye. (Hold på østsida av stake rett nord for moloen - ved industri-bygget. For - som kartet tilsier: "Vest for staken er det kun faranes for kjentfolk".)

Dieselfylling
Diesel får du nå (fom. 2007) inne i båthavna. Den gamle flytebrygga og kortautomaten rett sør for brohodet har forsvunnet til fordel for en ny fylling / et større utbyggingsprosjekt. Som erstatning har de fått et helt nytt fylleanlegg med kortautomat (og vann) rett ved siden av gjestebrygga. Helt perfekt for oss båtfolk!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung