piltilbake

Holmenvær

Beliggenhet
Holmenvær ligger et stykke ut i havet på vestsida av Senja, rett nord for Ørjas karakteristiske "sukkertopp".

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Som mange av øyrikene her ute: En samling av bortimot femti lave, værutsatte holmer og skjær, tilsynelatende ugjestmilde og rått tilhogde - sett fra Yttersia. Men med en langt mykere innersie. Spesielt den største, Vardøya som tidligere husa det meste av folk som rodde fisket her ute i tidligere tider. (Se også turbeskrivelsene Salig og solbrent rundt Senja og Nordnorske sommerstreif 2005)

Adkomst
Holmenvær når du greit fra flere av plassene på Yttersia av Senja, for eksempel Grunnfarnes og Kaldfarnes. (Bare et fåtall kilometer) Hvis du da ikke er på veg sør- eller nordover på en lengre padle- eller seilrunde.

Utsikt/sol/klima
Du får nok av soltimer på Holmenvær - hvis først værgudene vil deg vel. Døgnet rundt om du kommer sommerstid. Men du kan også risikere å få mye annet av vær, for dette området er også fullt av grunner og skjær som løfter og bryter godt hvis han kommer med en god kuling.

Landingsforhold
Eneste egna kajakklanding som jeg har funnet er en grus/tanglanding i bukta på vestsida av Vardøya. Du følger bare stakingen inn leia fra sørvestsida og runder brått styrbord i det du kommer på innsida av moloen på Moloholmen.

Ankringsforhold/lei
Ankringsbukta er i overkant smal og grunn for større båter, spesielt dem med kjøl. Og leia inn krever at du holder et godt øye med staker og lodd, for her er det ikke mye klaring på fjære sjø. Innerst inne, beskyttet av molo, holmer og skjær - finner du et stort utvalg av bolter i fjell - i tillegg til god sandbunn. Men - som sagt - det er trangt og grunt. Så sjekk at du virkelig har vann nok under kjølen før du legger deg til for natta.

Telting
Perfekte plasser fra landingsbukta og langs ryggen fra hytta og opp til den lave toppen bak. Panoramaplassen er helt oppe på toppen, med sol og fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Vann
Du må ta med deg alt du trenger av vann. Det finnes sannsynligvis en brønn et eller anna sted, men jeg har i hvert fall ikke funnet den ennå.

Brendsel
Lite rekved å finne inne i ankringsbukta. Så baser deg på primus hvis du ikke skal padle deg en runde på jakt etter rekved.

Vernebestemmelser
Holmenvær er landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Men uten noe forbud mot ferdsel på land. Forøvrig gjelder vanlige vernebestemmelser. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter
En rundtur på øya anbefales. Den er ikke stor, men til gjengjeld variert. Og kommer du i kajakk, er en runde i været et must.

Historie
Holmenvær var det største fiskeværet i Troms på 1800-tallet og et av de største i landet. Opptil 1200 fiskere lå i buer og gammer her ute på denne tida. Det kunne ligge opptil 20 kjøpefartøyer samtidig i havna..

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung