piltilbake

Husøy (Senja)

Beliggenhet
Husøy ligger i Lenvik kommune, nord på Senja, på ei øy på sørøstsia av Øyfjorden.

Beskrivelse
kart Tettstedet og fiskeværet Husøy ligger vestvendt og rimelig åpent til - til tross for høye fjell. 236 innbyggere (2008) og med hjørne- steinsbedriften Brødrene Karlsen som største arbeidsgiver og hoved- inntektskilde. (Se også turbeskrivelsen Salig og solbrent rundt Senja)

Adkomst
Husøy når du enklest bilvegen. Hvis du da ikke er på en lengre seil- eller kajakktur på yttersia av Senja.

Men for et par-tre tiår siden - før de 12 km av fylkesvei 277 som knytter Husøya til omverdenen ble bygd, var du henvist til å bruke havet for å komme hit. Veien går forøvrig via Huselv i Stønnesbotn, og inneholder blant annet Fjellsenden tunnel, Riventunnelen og 300 meter molo. I en mellomperiode fra midt på syttitallet var det vegforbindelse til Ørnfjordbotn og ferge videre til Husøy.

Utsikt/sol/klima
Til tross for fjellan som stenger i øst, er solgangen brukbar sommerstid ute på Husøya. Og utsikten utover fjorden upåklagelig. Men været tar også godt her ute. Ikke uten grunn er mange av husan skikkelig bardunert.

Landingsforhold
Med kajakk er det få muligheter innafor moloene, siden mye av havnebassenget er bygd ut med kaier. Men fremdeles (2009) finner du ei småsteinlanding rett ved flytebrygga med gjesteplassene. Markert med rød ring på kartet.

Kaiforhold/vann/landstrøm
Foto: Bent Svinnung Kommer du med stor båt, finner du gjesteplasser ytterst på flytebrygga. Med både vann og strøm.

Telting
Dette er primært en plass du kun besøker hvis du kommer med kajakk. Det er nok av finere, mer usjenerte plasser å slå leir på sørvestsia av Øyfjorden, bare noen åretak unna. Plasser som Øyfjord og Breivika - som ble fraflyttet på femti- og seksitallet. Mange av flyttelassene gikk bare rett over fjorden.

Kombinerer du strandhogg med handling er området rett nord for båthavna pent opparbeidet, med rasteplasser og plener. Et alternativ mens du venter på at butikken skal åpne. Ellers har Husøy også Skarvesteinen kafé - i fall været er av den sure sorten...

Vann
Ta med flaska når du går for å handle. Eller fyll i båthavna. Nok av springer å ta av.

Brendsel
Baser deg på primus.

Turmuligheter
Området rundt Husøy er full av perler for dem som vil bevege seg litt på beina. Men primært er dette båt-land. Spesielt sørvestsia av Øyfjorden bør utforskes.

Litt visuell inspirasjon:
Om Husøy på Botnhamn.no og Roger Skog sin blogg

I 2009 fikk Husøy litt ekstra oppmerksomhet - i forbindelse med TV2s realityserie Da damene dro. Hvor bygda ble tømt for kvinner (som ble sendt på ti dagers ferie til Malta) mens gutan skulle overta hele styringen - både i heimen og i lokalsamfunnet. Et typisk feelgood-konsept, helt i tråd med den generelle stemningen på Husøy.

Men diskusjonen i media gikk naturligvis varmt underveis - om (tradisjonelle) kjønnsroller, (de eventuelle) forskjellene mellom by-, bygde- og kystkultur osv.

Mens atter andre Jubler over Husøy-reklame...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung