piltilbake

Kjerringøy

Beliggenhet
Tettstedet Kjerringøy ligger på en halvøy på innsida av Store Kjerringøya, ved Karlsøyfjorden

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Kjerringøy er et lite, klassisk tettsted med båthavn med gjestebrygge og restaurant, butikk, gallerier og Kjerringøy gamle handelssted. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2006, Sosialt i Steigen og Solo i Steigen)

Adkomst
Hvis du kommer bilvegen, er det bare å følge kartet. Ca. 40 km nordover fra Bodø - inklusive ferge over Misfjorden. Alternativt stoppested med åre/seil på veg nord- eller sørover.

Utsikt/sol/klima
Kjerringøy ligger åpent og luftig til, mot en bakgrunn av røde Steigen-fjell. Rent postkort.

Landingsforhold
Flott sandlanding på hovedstranda inne i sjølve handelsstedet. Alternativt kan du velge en av tanglandingene på sørsida, i fall det blir litt for mye turister på stranda...

Kai- og ankringsforhold
Det skjer stadig vekk store forandringer på Kjerringøy. Den nye moloen (rett vestover, mot nordsia av Store Kjerringøya, et stykke sør for løkta) er nå bebygd med fritidsboliger/båthavn. Og flytebrygga rett innafor moloen som tidligere bare hadde gjesteplasser på nordsia har nå (2009) fått ei brygge også på tvers ytterst. Kapasiteten er med andre ord økt betydelig, og besøket blir naturligvis deretter - ryktet går. Det er skikkelig internasjonalt ved kai. I tillegg ligger fritidsboligene tett i tett langs sundet, og det bygges heftig i området rett bak havna på østsida.

Men - til tross for gjestekaia: Det er trangt her i høysesongen, og alle flytebryggene gjør at det knapt er ankringsplass igjen i sundet mellom Store Kjerringøy og båthavna. (Alle de lokale båtene som lå på fastfortøyning tidligere er nå fjernet for å gi plass til utvidelsene) Så er det fullt, spør deg fram - og få lånt deg en ledig bås for natta.

Telting
Skal du telte, er Store Kjerringøya rett på yttersia å foretrekke. Jeg har satt opp teltet inne i museet ved en anledning, men slikt blir det blir dårlig med privatliv av... Når du har et brukbart alternativ nært, blir valget enkelt.

Vann/støm/diesel
Foto: Bent Svinnung Kort veg til nærmeste spring uansett hvor du måtte slå deg til - kajakkwise. Og på gjestebrygga har du tilgang til vann og strøm. Og førsteklasses servicebygg rett ved siden av betalingsboksen inneholder toiletter, dusj og vaskemuligheter til en akseptabel pris.

Du finner et førsteklasset pumpeanlegg for drivstoff på kaia innafor gjesteplassene.

Brendsel
Primus only. Og gjerne ikke fyrt opp helt oppi tørre museumsvegger.

Turmuligheter
En turist-runde hører med. Lek Hamsun, legg inn god slakk - og nyt!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung

Eldre bilder:
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung