piltilbake

Tranøy (Hamarøy)

Beliggenhet
På nordsida av Hamarøy

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Liten perle av et plass, frodig og bugnende sommerstid, med lekre innslag av gammel kyst/bryggekultur, gallerier, overnattings- og spisesteder, deriblant Edvardas hus. Også kort veg til Tranøy fyr - nå automatisert, med matservering og romutleie om sommeren. (Se også turberetningene Sommerstreif 2007, På tur - retur, Oljetrykk og oaser og Solo i sol

Adkomst
Til Tranøy kommer du enten bilvegen - eller med båt/kajakk på veg sørover eller nordover langs østsida av Vestfjorden.

Utsikt/sol/klima
Solbadet det meste døgnet. Dette er paradis - på en varm sommerdag. Utsikt mot Lofoten i vest

Landingsforhold
Mange nydelige, kritthvite sandlandinger i buktene rett før runding havneløkta. Men de fleste ligger tett opp i bebyggelsen. Den beste og mest skjermete finner du rett nedenfor Hamsungalleriet, men det er nok å ta av hvis du bare gjør en stopp på veg nord- eller sørover.

Kai/ankringsforhold
kart Nytt, strøkent flytebryggeanlegg med solide betongkaier. Fantastisk på en penværsdag, midt i havna på Tranøy, rett nedenfor bryggene og "landfast" fangstskute - i ferd med å omskapes til serveringssted? - Det er imidlertid lite/ingen ting som tar av for nordøsten, så en vinterstorm herjer nok skikkelig med det meste som flyter her ute.

Telting
Mange små idyller å velge mellom, men - som sagt - ganske "kultiverte". Vil du være litt mer ugenert, er det flere, bedre teltplasser å velge mellom bare noen åretak unna.

Vann
Kort veg mellom springene. Bare å manne seg opp og leke sosial noen minutter... Fylleslange på flytebrygga.

Brendsel
Lite rekved å hente her. Baser deg på primus.

Turmuligheter
En rundtur på stedet anbefales. Som sagt mye å ta av, ikke minst kulturelt. Evardas hus, Tranøy Fyr Kystopplevelser A/S, Tranøy Galleri. Se også Hamarøy kommunes hjemmeside.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung