piltilbake

Rikkeskjeran (Grøtøya)

Beliggenhet
Stranda innafor Rikkeskjeran - eller Liv Sortland-stranda som den kalles av lokale padlere - ligger på vestsida av Grøtøya, i ei nordvendt bukt noen bøttefløtt nord for Sandvika (Millennium-stranda) ved Sandvikneset.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Stranda er den perfekte plassen å nyte midnattsola. Dessuten er ryggene rundt såpass lave at solgangen ikke er så verst sommerstid, til tross for at den ligger nesten rett nordlig. Stranda er mindre, intimere og grønnere enn Sandvika, med andre ord en perfekt overnattingsplass. (Se også turbeskrivelsene Plenty (med folk) på pinsetur og Pinse-perler (for padle-svin?))

Adkomst
Korteste padleveg er fra Mikkelvika. Men du kan også ta løs fra Skarsfjorden, alternativt bil/ferge til Rebbenes-øya og start fra Engvik.

Utsikt/sol/klima
Stranda ligger åpent og solfylt til. Med nydelig utsikt mot de bratte flankene på nordvestsida av Grøtøya. Men hvis du tar deg en kort spasertur ut til skulderen på vestsida, har du panoramautsikt mot øyrikene i vest. Et paradis på en varm sommerdag med vestavær. Men det kan slå for om. Ha et øre på værmeldinga, for får du en god, vestlig kuling kan det fort bli strevsomt å komme seg av sanda.

Landingsforhold
Nydelig sandlanding! Verken mer eller mindre. Men det bryter lett her ute, så vær klar til å sprette ut og dra tørt - før neste brenning suger deg ut igjen.

Telting
Sletta bak sandstranda har flusst med gode teltplasser. Spesielt hvis du tar deg tida til å lete - og bevege deg litt opp fra stranda. Avhengig av vindretninga kan du finne brukbar ly for det meste av vær.

Vann
kart Du finner en liten bekk ganske langt øst på stranda, forbi den nærmeste klipperyggen. Men hvor mye det er igjen etter en tørr sommer er jeg mer usikker på. Ta derfor med deg alt du trenger av vann.

Brendsel
Baser deg på primus. Lite eller ingen rekved å finne her etter at et par kajakkgjenger har passert på forsommeren.

Turmuligheter
Området innbyr til utforsking per bein. Terrenget er lett tilgjengelig og variert. Og en tur langs fjæra i begge retninger hører naturligvis med.

Oppnavnet
Stranda har sitt oppnavn etter et besøk av en kajakkgjeng for noen år sida. I fjæra fant de en overlevingsdrakt, fremdeles i originalemballasjen. Den ble naturligvis pakka ut - og endte etter en stund på haugen øst på stranda, i liggestilling, med en kavvel som hode. Siden det sto Sortland på innpakninga - og drakta var laga for å redde liv, ble "hun" naturligvis kjapt døpt Liv Sortland. Og i tida etter har hun vært eneste fastboanes på vestsida av Grøtøya. Men hun holder ut, til tross for at hun har blitt ganske så falma i løpet av åran.

Det hører også med til historia at frøkna nesten klarte å utløse en full redningsaksjon. En lokal klatrer på tinderangling oppdaga henne nede på stranda en tid etter, og i fugleperspektiv likna hun til forveksling på en forulykka fisker... Men han besinna seg - og Liv fikk lov til å fortsette livet - på yttersia.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung