piltilbake

Tinden (Tindsøya)

Beliggenhet
Tinden ligger på vestsida av Tindsøya i Øksnes Vestbygd - "midt" i Vesterålen.

Beskrivelse
Handelsstedet Tinden har lengre historie som fiskevær og handelssted enn noe annet sted i Øksnes. Som et strålende eksempel på de hvite handelsstedene langs kysten ble plassen fredet av Riksantikvaren i 1994.

Tinden har siden 1850 vært eiet og drevet av væreiere - de siste femti årene av Skjalg Halmøy som døde 1. juledag 2002 etter et kort sykeleie. Skjalg ble født på Hamarøy 17. mai 1914, og kom til Tinden høsten 1937 som handelsbetjent. I 1946 overtok han som væreier og handelsmann, og har holdt liv i plassen helt fram til sin død. Sjøl om forretningsdriften de senere årene var av mer symbolsk art, var besøket i gammelbutikken stort sommerstid. Utallige er de som har latt seg fascinere av fortellergleden og kuriosa-samlingen hans (og fått med et lodd eller to for Redningsselskapet på kjøpet), mange er de som vil savne han.

Se også turbeskrivelsene På tur - retur, Forblåst - vel blåst!, Når gudene er gode og Første korstog til Skipnes)

Adkomst
Med seilbåt eller kajakk kommer du enten opp Hadselfjorden, inn Langøysundet eller ned Sortlandsundet.

Utsikt/sol/klima
Tindenbukta ligger sørvendt og solrikt til, sjøl om fjellet bak stikker av med midnattsola. Forflytter du det opp et fåtall meter har du strålende utsikt mot øyriket både i øst, sør og vest.

Landingsforhold
Kajakkfolket har flere, kritthvite landlandinger å ta av sørvest for bebyggelsen. Mer perfekt går det knapt an å få det. Så var da også Tinden base for Arctic Sea Kayak Race i mange år.

Kaiforhold
Kvaliteten på de gamle kaiene på Tinden er i beste fall varierende. Den ytterste - mot sør - er best, men brukes av hurtigbåten. Så sjekk ruta før du legger deg til. Ellers går det an å rigge seg til med lange tamper og anker både på øst- og vestsida, men det enkleste og beste er å hive ut jern og legge seg på svai i bukta. Sandbunn og godt feste.

Overnatting/telting
Tinden har per dato en noe usikker status. (2003) Etter at Skjalg gikk bort har det vært liten aktivitet på stedet. En del restaurerings- og vedlikeholdsarbeide pågår, men det er stopp i utleie av rorbuer inntil videre. Vi var innom en tur i slutten av august uten å se folk, og teltsletta bak den vestligste sandstranda virka ubrukt. Alt og alle venter - på hva Tinden vil framstå som i framtida.

Vann
Uten folk i husan - intet vann. Med mindre du tar deg til rette og leter opp brønnen. Ta med alt drikkevannet du trenger for sikkerhets skyld. Ellers er det kort veg til de nærmeste husan retning Skipnes hvis du blir fri...

Brendsel
Primus, kort og godt. Her inne finner du minimalt - om noe - rekved.

Turmuligheter
Mange flotte fotturer over hele Tindsøya. Ikke minst turen opp til toppen! (Litt bratt i et par passasjer, ellers piano - på tørt føre. Regnværstur anbefales imidlertid ikke pga. glatte og tildels jordete sva. Ellers er sightseeing på yttersida per kajakk også et MUST.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung