piltilbake

Hennes (Hinnøya)

Beliggenhet
Hennes ligger i Hanøyvika på Hinnøya, ved Hadselfjorden. Bare noen få nautiske fra det nordlige innløpet til Raftsundet.

Beskrivelse
karthennes Hennes er en del av Hadsel Innland. Området huser ca. 600 mennesker. Båthavna ligger godt beskyttet bak moloanlegg, og du finner butikk og postekspedisjon rett i nærheten. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2007 (med topptur på Møysalen) og Sommerstreif 2006)

Adkomst
Hit kan du komme med de fleste transportmidlene. Men egen båt kan anbefales. Bare sørg for å lese kartet godt. Området rett sør for Hennes - til du har runda neset og begynt på turen nordover - er fullt av store steiner. Så gå rett sørover og hold deg nært holmene til du har fri sikt nordover. Det går mange historier - blant annet om fransk seilbåtaluminium i nærkontakt med fjell...

Utsikt/sol/klima
Hennes ligger åpent og solfylt til. En perle på en varm sommerdag. Og med nydelig utsikt i nær sagt alle himmelretninger. Men sjøl på forblåste dager finner du fin ly bak moloen.

Landingsforhold
Du finner fine sang/tanglandinger i havnebassenget, rett i nærheten av kafeen.

Kaiforhold
Det er dårlig med gjesteplasser i båthavna. Men det er bare å spørre seg for, det er stort sett alltid en plass ledig for natta. Og du får god hjelp av de lokale båteierne. Sjekk den innerste piren først. Vann og strøm kan du og ordne deg hvis du er i beit, men det krever en lang ledning og litt sosiale evner.

Telting
Kommer du med kajakk er dette en lunsjplass. Skal du overnatte, er det mye hyggeligere å sige litt sørover - og ut holmene og øyene i området. Flere perler å ta av, blant annet Brottøya.

Vann
Du får alt du trenger - enten i båthavna eller på kafeen.

Brendsel
Primus only. Ingen rekved/tørrvirke er inne.

Turmuligheter
En rundtur på kjøl i området - spesielt ned mot Raftsundet - er et must. Tar du beina fatt, er det høvelig urbant rett rundt havna. Men du skal ikke mange nautiske av gårde før det begynner å bli bratt og luftig nok. En tur på Møysalen (1262 meter), det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen kan anbefales. Enten du velger å gå aleine - eller henge deg på en av flere turoperatører. Det døgnet jeg lå i havna (2006) deltok et femtitalls folk på en organisert topptur, med utgangspunkt i kafeen rett ved båthavna. Se også denne nettsida.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung