piltilbake

Fugløyvær

Beliggenhet
Fugløyvær ligger et lite stykke vest for Fugløya, med Fugløyfjorden i sør og Fleinværfjorden i nord.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Fugløyvær er et paddeflatt mylder av øyer, holmer og skjær. Nesten uten vegetasjon, men med masse små idyller på en varm sommerdag. (Se også turberetningene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2005 og Solo i sol)

Adkomst
Hit ut kommer du på kjøl. Enten i kajakk eller seilbåt, på veg nord- eller sørover gjennom øyrikene.

Utsikt/sol/klima
Fugløyvær ligger veldig åpent til. Nydelig i solskinn, men lite som tar av for været hvis han kommer med en saftig nordvest. Men inne i været er du høvelig godt beskytta mot tungsjøen.

Landingsforhold
Mye stein og tang - men også en og anna sandlanding. Spesielt når han fell. Området har mange sandgrunner som feller tørt og gjør ilandstigninga enkel. Men uten tungsjøen kan du trekke opp kajakken neste hvor som helst.

Ankringsforhold
Perfekt ankringsbunn flere steder i været. Disse bildene er tatt mellom Langholmen og Steinsøya, en av ankringsplassene som også har fastfortøyninger på land.

Overnatting/telting
Du finner deg ganske sikkert en plass å sette opp teltet. Det er grønne idyller på mange av øyene. Men det er verre med ly.

Vann
Ta i utgangspunktet med alt du trenger av vann. Her er det lite å finne, med mindre du tar sjansen på å spørre i husan eller går på leting på Langholmen. Det er ikke mye bebyggelse øst i været, men i vest - på Langholmen og Burøya - finner du en del hytter. Og på Langholmen, ca. 20 meter ovenfor hytte nummer to regnet fra sørvest finner du en dam. Den er ren og fin, med tilsig av ferskvann slik at den aldri tørker. (Kilde: Olav Kolberg)

Brendsel
Lite rekved å finne. Baser deg på primus only.

Turmuligheter
En tur på kjøl gjennom været er et must. Perfekt kajakk-føre. I tillegg kan du utforske de to største holmene til fots. I tillegg til hyttene finner du murene etter bolighus og fjøs like ved den sørligste brua.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung