piltilbake

Ørnneset (Fugløya)

Beliggenhet
Ørnneset ligger på østsida av Fugløya, ved Fugløyfjorden. Rett vest av Gildeskål og Inndyr.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Stranda på nordsida av Ørnneset ligger åpent til, men får litt beskyttelse på koller på begge sider. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hit ut kommer du priært på kjøl. Enten i kajakk eller seilbåt, på veg nord- eller sørover gjennom øyrikene. Men du kan også ta beina fatt fra Sørfugløy.

Utsikt/sol/klima
Stranda ligger åpent og solfylt til. Og ugenert for dem for foretrekker litt ro og fred. Et skikkelig paradis på varme sommerdager.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding. Verken mer eller mindre.

Ankrings- og kaiforhold
God sandbunn - og dybder rundt 3-6 meter i ly av en liten holme. Men alt av nordøst tar godt her, så du overnatter bare på svai hvis han er meldt godvær og lite vind.

Overnatting/telting
Perfekte teltplasser på slettene rett bak stranda.

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her finner du ingen ting - med mindre du er villig til å bevege deg et godt stykke.

Brendsel
Lite rekved å finne. Baser deg på primus only.

Vernebestemmelser
Fugløya er naturreservat med landstigningsforbud: I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet, med unntak for Kløyva og de lavereliggende delene av Fugløya. I praksis omfatter vernet hele vestsida av Fugløya Se hele forskriften her. Se også omtale på Miljøstatus i Nordlands sider.

Turmuligheter
En tur på kjøl i området er et must. Eller en fottur. Men det er periodevis veldig bratt, samtidig som vernet legger en del ferdselsbegrensninger. Et lite stykke lenger nord - bak bebyggelsen på Nordfugløy - finner du et merkelig flygesandområde der sanden glir som en foss ut fra fjellet. Samt nok en paradisstrand. Et kajakkalternativ? Litt mer kultivert enn Ørnneset, men... Kanskje neste gang?

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung