piltilbake

Sørvær (Helligvær)

Beliggenhet
Sørvær ligger - som navnet tilsier - sør i Helligvær og langt til havs, vest for Landegode og Bodø.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Helligvær består av et mylder av øyer, holmer og skjær. De fleste ganske rå og renska, uten mye annet enn bratte tanglandinger. Og et og annet hus.

Sørvær er den mest bebygde av øyene, med blant annet hurtigbåtkai, gjestekai og butikk. (Se også turberetningene Sommerstreif 2006 og Solo i Steigen.)

Adkomst
Hvis du ikke skal padle eller seile hit ut, er enkleste adkomst med hurtigbåten fra Bodø. Et godt alternativ hvis du ønsker å utforske dette øyriket, men ikke tar sjansen på en lang kryssing.

Utsikt/sol/klima
Sørvår ligger åpent og luftig til. En paradis på en varm sommerdag, men høvelig fræskt når nordvesten slår inn vinterstid.

Landingsforhold
Blanda stein/tanglandinger rett nord for kaianlegget. Et par bøttefløtt unna butikken/p>

Kai/vann/strøm
Flott besøks- og gjestekai rett ned for butikken. Og billig! Bare 30 kroner (2006) og da får du vann og strøm på kjøpet! Det siste krever imidlertid litt improvisering hvis det er mye båter ved kai. Men velvilligheten er stor, og har du noen meter med ledning, får du ganske sikkert lånt deg litt ladestrøm på kaia hvis det kniper.

Overnatting/telting
Det er ikke så mange usjenerte teltplasser med tilhørende sandstrand inne i sjølve Helligvær. Men legger du padleturen et lite stykke østover, kommer du snart til sandidyller med tilhørende, førsteklasses teltplasser.

Vann
Fyll opp alt du har mens du er i nærheten av kai/butikk. Det er dårlig med vann i resten av været.

Brendsel
Typisk primus-plass, ingen rekved å finne inne i Helligvær. Og tørrvirke eksisterer knapt.

Turmuligheter
Helligvær er et eldorado - og et definitivt must - for dem på smal kjøl. Ubegrenset å ta av, og masse trange, grunne passasjer som egner seg perfekt til kajakk.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung