piltilbake

Åsvær fyr (Åsværet)

Beliggenhet
Åsvær fyr ligger nordøst i Åsværet - nordvest for Dønna, sørvest for Lovund, mellom Søråsværfjorden i sør og Nordåsværfjorden og Åsenfjorden i nord.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Åsvær fyrstasjon ble bygd i 1876 og avfolket drøyt hundre år seinere - i 1980. Her tar vinterstormene godt, og du finner blant annet restene etter det første fyret som ble kondemnert etter uvær i 1917 og erstatta med et 18,5 meter høyt støpejernstårn. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Både kajakk og seilbåt egner seg, leia er godt merket.

Utsikt/sol/klima
Åsvær fyr ligger skikkelig eksponert til. Fantastisk på en solskinnsdag - med 360 graders panoramautsikt. Men ganske sikkert et sponhelvete når han drar seg til med en skikkelig nordvest.

Landingsforhold
Etter sigende skal det være "to landinger", sjøl om jeg ikke har testa dem ennå. "Normalvegen" på sørsida av holmen - via støpt gangveg med rekkverk - har en høvelig bratt tanglanding, og sannsynligvis finner du innsmett og bedre kajakklandinger bak holmen på sørvestsida. Neste gang...

Overnatting/telting
Siden jeg ennå ikke har vært i land, kan jeg ikke gå god for teltplassene. Men jeg ville bli veldig forundra om det ikke finnes noen stjerneplasser ved/umiddelbart i nærheten av fyret. Her har du megautsikt til kveldspilsen!

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Her finner du ingen ting.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved å finne.

Vernebestemmelser
For vernebestemmelser, historie med mer - se Storengøya.

Turmuligheter
Hele øyriket fra Åsvær fyr og sørover må naturligvis utforskes. Hundrevis av øyer, holmer og skjær å ta av, så her har du underholdning for mange uker hvis du lyster.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung