piltilbake

Husøya (Træna)

Beliggenhet
Træna kommune med kommunesenteret Husøy ligger midt i storhavet, sørøst i klyngen av over 1000 øyer, holmer og skjær - hvor de to største er Husøya og Sanna.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Træna er norges minste kommune med sine 15 kvadratkilometer. Norges eldste fiskevær, med nærmere 9000 år gamle oldtidsfunn - og en befolkning på ca. 450. (2005) (Se også turberetningene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2006 og Sommerstreif 2005.)

Adkomst
Hit kommer du enten per egen kjøl - eller med ferge eller hurtigbåt. Kryssingen fra de nærmeste øyene tar fort et par-tre timer i kajakk, så du bør ha god kontroll på værmeldinga. Blir du først overfalt av dårlig vær her ute finnes det ingen escaper. Ikke som med seilbåt - bare lense unna hvis han blir for heftig.

Utsikt/sol/klima
Træna ligger åpent og utsatt til - midt i et støvelhav som kan grave seg opp i skikkelige dimensjoner når høst- og vinterstormene herjer. Eller for den del når han kommer med en god kuling sommerstid. Men også fantastisk i vindstilla og solskinn - hvis du får sjansen til å oppleve det.

Landingsforhold
Yttersia av Husøya er bratt og steinete, men så snart du kommer deg inn i labyrinten av bukter og armer åpenbarer det seg mange greie stein- og tanglandinger - og en og annen sandflekk også. Ingen problemer å finne plasser å dra opp kajakkene. Tips: Gjør et streif gjennom moloåpningen og sørover til øyene rett sør for Husøya, hvor jeg spot'a sand og høvelig beskytta landing...

Kaiforhold/servicebygg/vann/strøm
Siste tilskudd til gjestekai-kapasiteten står kommunen for. Inne i bukta nord for Ærøya og Hakkholman finner du en førsteklasses betongkai med servicebygg - og alt hjertet måtte begjære: Vann, strøm, dusj, vaskemuligheter. Og når du forlater flytebrygga for å ta en sightseeing-runde i tettstedet, spaserer du omtrent igjennom Teknisk etats verksted. Med andre ord: Kort vei hvis det mangler noe. Her ligger du som en konge uansett vær.

Er det fullt på gjestekaia, kan du også sjekke småbåthavna som ligger i den andre - sørligste - armen bak Ærøya. Helt nede ved moloen og vegfyllingen finner du en helt ok havn. Bare privatbåter, men ofte ledige båser - hvis du kommer i kveldinga og trenger en plass å feste tampene. Forhør deg når du ankommer, så slipper du nattlige ommøbleringer.

Overnatting/telting
Det er ikke mye plass på Husøya - og verre med teltplasser hvis du har planer om å få være litt aleine. Så her gjelder det bare å bruke improviseringsevnen, og lete opp en egna flekk (for eksempel et stykke sørover, litt vekk fra bebyggelsen) eller et ledig rom. Jeg har aldri overnatta som padler - bare vært tur/retur i løpet av en og samme dag - og kjenner ikke markedet. Tips mottas!

Vann
Her er det bare å fylle opp, vannslangen ligger på kaia, og det er spring i alle husan.

Brendsel
Primus-plass. Punktum

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området både på kjøl og på beina er et must. Og er du padlanes og været er brukbart, bør du spandere på deg en tur rundt Sanda med landemerket Trænstaven (338 meter) - yttersia av Sanda er fantastisk, med bratte, reinskura vegger som slår seg rett opp av storhavet, flere hundre meter høye. Spektakulært! Trenger du en raskere adkomst og vil unngå padleturen rundt Husøya i tillegg, er hullet ved den søndre båthavna velegna for kajakker.

Og kommer du i starten av juli, kan det hende at du snubler over den årlige (?) kulturelle begivenheten Trænafestivalen. Men skal du ha noen håp om å delta, bør du planlegge - og bestille billetter på forhånd.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung

Eldre bilder:
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung