piltilbake

Krongelvika (Onøya)

Beliggenhet
Krongelvika ligger på sørvestsida av Onøya, med Kvitvær og Kvitværet i sør, Sjonøya og Rokøya i sørøst.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Krongelvika er et lite sandparadis, en klassisk yttersia-strand med frodig gresslette bak. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du enten per kjøl - eller på beina, via tursti som følger sørsida av Onøya

Utsikt/sol/klima
Krongelvika ligger åpent og sørvestvendt, og følgelig solfylt til på en steikanes sommerdag. Men samtidig tar vestaværet godt. Imidlertid gir skogen ly om han skulle blåse opp.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding. Litt langgrunn hvis du kommer aleine og treffer dårlig i forhold til flo og fjære. Ellers: Reinspikka nytelse

Ankringsforhold
God sandbunn rett ut for stranda, og det er helt greit å ankre opp hvis værmeldinga er god og han ligger på østlig. Men skal du ri av en vestlig kuling bør du velge småbåthavna på nordsida av Onøy eller neste bukta rett sørvest, Stokkvika. Den er en god del dypere og gir mer beskyttelse mot tungsjøen.

Overnatting/telting
Nydelig gresslette rett bak stranda. Her kan du bare velge og vrake, og det er plass til mange telt - i tilfelle fellestur... Fredelig er det også - på kveldstid når badegjestene og turistene har trukket opp til nordsida av Onøya igjen. Det ligger ei hytte noen steinkast inn i skogen, men det ser ikke ut til at den er mye i bruk.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Du finner ingen bekker i området. Men er du i beit, er det ikke lange turen opp til småbåthavna på nordsida.

Brendsel
kart Primus-plass, lite eller ingen rekved siden både Krongelvika og Stokkvika er mye brukt sommerstid.

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området på kjøl er et must. Fortrinnsvis kajakk, siden området østover periodevis er ganske grunt. Ellers kan fotturen halve Onøya rundt anbefales. Og et besøk i Jonhola, tilholdssted for ei motstandsgruppe under andre verdenskrig hører også med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung