piltilbake

Myken

Beliggenhet
Fiskeværet Myken ligger ytterst på Helgelandskysten, nordøst for Træna og noen sjømil rett sørvest for Bolga.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Myken består av ca. 40 øyer, holmer og skjær, og den største av øyene huser i underkant av tjue fastboende (2005). Men aktiviteten står ikke i forhold til folketallet. Myken er i ferd med å revitaliseres, og spesielt om sommeren syder det av liv - når fritids- og hyttefolket kommer utover. Og boligmassen som bare for noen år siden sto til forfalls blir nå restaurert etter alle kunstens regler. (Se også turberetningene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2006 og Sommerstreif 2005.)

Adkomst
Hit kommer du enten per kjøl - på kajakk- eller motor/seilstreif langs kysten. Eller med hurtigbåt.

Det er to gode innseilinger til sjølve havnebassenget, en nordlig og en sørlig. Men vær obs på farvannet vest i dette øyriket, for her finner du skjær og fluer i fleng - av den lumske sorten. De fleste vil du ikke få føling med - med mindre du oppsøker dem. Men rett nord for den sørlige innseilinga ligger Lønnfallene, og her kan idyll brått bli til inferno, sjøl på dager med blankstilla. Så sørg for å ha Vassprikholmene klar av Sjurøya før du svinger styrbord/babord - så unngår du dem.

Utsikt/sol/klima
Myken ligger midt ute i storhavet, og det kan ruske godt her på en uværsdag. Men samtidig ligger bebyggelsen god skjermet bak holmer og skjær. Og får du en varm sommerdag her ute, er du frelst...

Landingsforhold
Det er dårlig med sandlandinger på Myken. Kun i bukta rett nord for fyret (innseiling fra øst, rett nord for det nordlige innløpet) finner du sand på halvflødd. Men det er godt med tang- og småsteinslandinger. Så det er ingen problemer med å komme seg i land i fjæra eller - enda bedre - på en av flytebryggene i gjestehavna.

Ankrings/kaiforhold
kart Du finner god ankringsbunn i vågen. Her behøver du ikke tenke på å slippe jern. Myken har en førsteklasses gjestehavn med alt hjertet måtte begjære: Strøm, vann og solide, stø betongkaier. Og det er billig! Her ligger du som en konge nesten uansett vær.

Men kommer han med en god vestlig kuling kan du alternativt legge deg på en av fastfortøyningene i bukta rett vest, i ly av Grytøya.

Overnatting/telting
Du finner sikkert en egna teltplass i/umiddelbart utafor tettbebyggelsen. Uten at jeg har fått tid til å utforske mulighetene. Men dette er en plass du føler deg velkommen, og inkluderings-terskelen er lav. Spesielt hvis du klarer å ramle midt oppi sommerens paella-fest!

Navet i sosial-hjulet er Karenstua kafé (billig, og nydelig mat) - sammen med kaffetrakteren på butikken. Beregn bestillingstid hvis du trenger noe annet enn tørrmat. Alt blir brakt ut med rutebåten, og det tar fort et døgn. Men ventetida kan du jo korte med et besøk i det oppvarmete Tore-bassenget...

Vann
Her får du vann overalt. Bare å ta med kanna og banke på.

Brendsel
Typisk primus-only plass. Her finner du ikke noe rekved.

Turmuligheter
En tur øya rundt - enten på kjøl eller beina - er et must. Frodig og vakker, men lite vegetasjon. Og - som nevnt - velholdt og trivelig. Absolutt verdt et gjensyn! Og et besøk på Sørløka, ytterst ved den sørlige innseilingsleia hører med. Skriver du navn og adresse i boka der, kan du fort komme til å få en uventa julehilsen...

Myken fyrstasjon ble automatisert allerede i 1974, og har etter den tid vært brukt til utleie. Men gjestene har en tendens til å komme tilbake gang på gang på... Så skal du få innpass her, må du bedrive langtidsplanlegging. All nødvendig informasjon finner du på http://www.mykenfyr.no/.

Se også Myken-info på http://www.myken.no og http://www.saganett.no (med informasjon/historie om alle husene på Myken.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung