piltilbake

Prestøya (Rødøy)

Beliggenhet
Prestøya i Rødøy kommune ligger rett vest for Rødøy og Selvågen med Klokkergården.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Prestøya er nok et av sandparadisene langs Helgelandskysten. En liten, men frodig øy - med innerleia forbi Rødøy på vestsida og det mer ureine forvannet inn mot Rødøy på østsida. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du per kjøl. Fortrinnsvis kajakk, for farvannet på østsida av øya er full av holmer, grunner og skjær.

Utsikt/sol/klima
Prestøya ligger åpent og solfylt til - på en varm sommerdag. Belønninga kan bli feit: Azurblått "Syden"-hav, krystallkart og innbydanes. Men også et sponhelvete når nordvesten slår inn. Du har en fantastisk utsikt i alle himmeretninger, ikke minst østover mot den majestetiske vestveggen på Rødøyløven.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlandinger på begge sider av øya. Den østlige stranda er den trangeste og mest intime, og en liten klippevegg kan gi litt ly om nødvendig. Den vestlige (den minste røde ringen på kartet) er bredere og litt mer eksponert. Men her velger du bare sjøl - avhengig av vær, vindretning og behov.

Ankringsforhold
Du har fin sandbunn utafor veststranda. Men kommer du med større båt hit, er det liten vits å overnatte på svai. Bryggene på Klokkergården er så mye mer spennanes - ikke minst sosialt... Hvis du/dere har vært på tur en stund.

Overnatting/telting
Perfekte teltplasser på slettene bak begge strendene. Men den østlige skrår mer enn den vestlige, og er også litt mer kupert. Men du finner uansett flott plass til teltet på begge.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Det er ingen ting å finne på øya. Men det er kort veg bort til Rødøy og Klokkergården hvis du blir i beit.

Brendsel
Primus-plass, lite eller ingen rekved.

Turmuligheter
En tur i området med kajakk er et absolutt must! En tur øya rundt også, men det er veldig fort gjort. En prikk i havet...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung