piltilbake

Sanna (Træna)

Beliggenhet
Træna kommune med kommunesenteret Husøy ligger midt i storhavet, sørøst i klyngen av over 1000 øyer, holmer og skjær - hvor de to største er Sanna og Husøya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Får du sjansen til å se yttersia av Sanna fra kajakk: Gjør det! Dette er en spektakulær øy, full av reinskurte hundremeters- vegger på vestsida - og nydelige sandidyller på østsida. Kontrastene er store, i likhet med opplevelsene - som er mange og varierte: Trænfjellan, huler, grotter, hustufter tilbake til steinalderen. Bruk god tid! (Se også turberetningene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2006 og Sommerstreif 2005.)

Adkomst
Hit kommer du enten per egen kjøl - eller med lokalbåten. Det er god forbindelse med Husøya.

Utsikt/sol/klima
Vestsida av Sanna kan være et paradis på en varm sommerdag. (Det skjer!) Men samtidig et sponhelvete når uværet og fallvindene herjer. Dette er plassen du ikke befinner deg i kajakk hvis værmeldinga er dårlig. Solgangen er naturligvis påvirka av Trænfjellan som stenger i vest. Men det er samtidig ikke lange spaserturen over til vestsida og midnattsol-eldoradoet.

Landingsforhold
Flere gode sandlandinger på sørøstsida av øya - blant anna ved siden av kirkegården, i ly av moloen - rett ned for bebyggelsen. Men også lenger nord finner du nydelige landinger - som er litt mer utsatt for østværet. De lengst unna bebyggelsen er naturligvis best egna for dem med loner-tendenser.

Kai/ankringsforhold
Ved siden av rutebåtkaia har Sanna fått en liten, men solid gjestebrygge. Som er konstruert for å tåle en del juling, også i form av fallvær.

God sandbunn i hele bassenget foran hovedbebyggelsen, (delvis) i ly av moloen. Iblanda en del mindre rygger - så sjekk godt før du drar til ankeret. I 2006 kjørte vi oss så fast at det en stund lå an til kapping. Men zodiacen og tålmodig lirking ga til slutt resultater...

Overnatting/telting
Du finner gode teltplasser bak alle strendene langs østsida. Men det er høvelig værutsatt og avberra her, og du blir liggende litt "på utstilling". Avstanden til de nærmeste husan er til tider liten. Men må du, så må du...

Vann
Foto: Bent Svinnung Ta med deg alt du trenger. Lite rennende vann å finne utenom springene. Men det er til gjengjeld kort veg til de nærmeste husan hvis du er i beit.

Brendsel
Primus-plass. Lite eller ingen rekved

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området både på kjøl og på beina er et must. Og har du anledning til å padle rundt og beundre Trænstaven, Nova, Breidtinden, Mjåtinden og Kjølen fra yttersia - gjør det! Litt huleutforsking til fots hører også med. Og turen gjennom tunnelen og opp til radaren anbefales! Men husk lykt - du har en kilometer med stupende mørke foran deg.

Foto: Bent Svinnung

Alternativt kan du nå toppen ved å følge den vaier-sikra stien som går rett vest- og oppover fra bebyggelsen. Utsikten fra toppen er ubeskrivelig, så denne turen bør du få med deg!

En tur til Kirkehelleren, med Alteret, Prekestolen og Prekstoltrappa - også kalt "havets gotiske katedral" - hører også med. Kirkhelleren har vært brukt av mennesker i lang tid, minst 6000 år. I følge soga var det røverne som først inntok hula - siden den ga både ly og gode skjulemuligheter.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung