piltilbake

Reine

Beliggenhet
På sørøstsida av Moskenesøy, rett rundt hjørnet for utløpet av et større fjordbasseng. (Fors-, Bunes- Kjerk- og Reinefjorden) Det meste av bebyggelsen ligger konsentrert på en halvøy rett øst for fjellet Reinebringen. Beskyttet, lunt havnebasseng avgrenset av halvøya i øst og Andøya og Sakrisøya i nord.

Beskrivelse
Reine er et av Lofotens mest kjente og besøkte fiskevær, og administrasjonssenter for Moskenes kommune. Dessuten et av Norges mest fotograferte landskapsmotiver og inspirasjon for mange kunstnere - og opplevelsessentre som Epcot, Legoland, Madurodam. Stor overnattingskapasitet (over 200 senger, stort sett restaurerte rorbuer) fordelt på fem bedrifter. (Se også turbeskrivelsene Bergtatt (under seil) i Lofoten og Forblåst - vel blåst!)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta ferja fra Bodø til Moskenes og padle videre nordorver derfra. Alternativt ta bilvegen fatt. Det er nok av fine plasser å sette ut/gå i land - spesielt på holmene i øyriket nord for Reine. Nordfra kommer du med båt ned Nappstraumen eller runder Lofotodden.

Utsikt/sol/klima
Reinebringen kan ta mye av kveldssola, men ellers er det solbadet og vakkert.

Landingsforhold
Mang gode landinger å velge mellom både i sjølve Reine og på øyene rundt.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Førsteklasses gjestebrygge helt innerst i vågen - betongelementer, vann, strøm. Bedre enn dette ligger du ikke! All nødvendig informasjon står slått opp ved nedgangen til kaia. Hvis du sover lett om natta, er kanskje ikke dette plassen å overnatte: Rett ved siden av ligger det det et "fuglefjell" på et gammelt naust, og aktiviteten er stor hele døgnet...

Telting/overnatting
Masse muligheter på øyene, bare let deg fram til en passende plass.

Vann/toilett/dusj
Overnattings- og spisestedene har toiletter - og en dusj burde det også være enkelt å skaffe. Imidlertid var sjølve Reine sentrum en skuffelse i så måte: Serviceviljen sto ikke i forhold til kvaliteten på gjestekaia... Stort forbedringspotensiale.

Brendsel
Camper du utafor sentrum, er det mulig å finne litt drivved. Men baser deg på primus til alt av matlaging

Turmuligheter
Det store fjordbassenget nordvest for Reine er perfekt for utforsking med kajakk! Med seilbåt også, for den saks skyld, men da må du opp til brua ved Hamnøy (Fri høyde 18 meter) for å komme deg inn. Ellers er det mange flotte spaserturer i området, både på halvøya og på øyene videre nordover som også riksvegen passerer over. og turen opp på Reinebringen anbefales! Fantastisk panoramautsikt over hele Lofotveggen. Dessuten er turen over til Bunesstranda et must! Båtskyss inn til bunnen av Bunesfjorden og et kort spasertur over til stranda. Kajakkfolket kommer naturligvis inn fra nordsiden av Lofoten.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung