piltilbake

Stamsund

Beliggenhet
På sørøstsida av Vestvågøy, ved utløpet av Gimsøystraumen. Bebyggelsen ligger konsentrert på østsida av en halvøy med bratte, karakteristiske fjell som Steinetind og Mannfallet (sett fra sjøsida)

Beskrivelse
Stamsund har tatt godt vare på den klassiske rorbukulturen i Lofoten. Deler av den nyere bebyggelsen har også klart å tilpasse seg denne byggestilen, sjøl om nyetableringen rundt havnebassenget de senere årene har økt "industri-faktoren". (Se også turberetningene Nordnorske sommerstreif 2007, Bergtatt (under seil) i Lofoten, Høst i tre akter og Oonas Jernsmie).

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten, som har anløp i Stamsund. Det går an å sette ut båtene bare et titalls meter fra kaia, men det er steinete og til dels utfylt, så alternativet er gjestebrygga 3-400 meter lenger øst. Snakk pent med ekspedisjonen om lån av noe å trille utstyret på.

Ellers tar det en snau time å kjøre med bil fra Svolvær. Fra sjøsida er det kort veg over fra Henningsvær, og nordfra kommer du ned Gimsøystraumen, alternativt Nappstraumen - eller Raftsundet, via Svolvær.

Utsikt/sol/klima
Stamsund er som alt annet i Lofoten: Fantastisk på en varm sommerdag, skikkelig våt - når det først er vått. Du får god føling med været i her. Solbadet det meste av dagen, men fjellene bak tar kvelds/midnattsola.

Landingsforhold
Det er mange alternative plasser å gå i land i Stamsund. Sjølve sentrum er (i likhet med Henningsvær) litt utilgjengelig for kajakkfolket, siden havnebassenget for det meste består av sirlig stablete murer og kaier.

De to flytebryggene nord og sør for Skjærbrygga egner seg for kortere stopp. Men du skal ikke mange steinkastene avgårde - til alle holmene og skjærene på sørsida av vågen - før du finner fine landings- og teltplasser.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Du finner fremdeles gjesteplasser (?) på den lille flytebrygga som ligger sør for Skjærbrygga, rett innafor det vestlige havnebasseng-innløpet. (Trang passasje etter runding av de gamle sildoljetankene noen meter før du treffer hurtigrutekaia) Billig og ok - med vann (hageslange med stoppekran rett under gangbrua). Du betalte tidligere i kassa på Rimi (sjekk med dem), men jeg er litt usikker på nåværende status pga. av nykaia. Dieselfylling på kaia rett i mot gjestebrygga.

Foto: Bent Svinnung

Nå er ble nemlig den nye og etterlengta gjestebrygga rett nord for Skjærbrygga omsider på plass - etter å ha vært "rett rundt hjørnet" siden 2004. Topp kvalitet på kaielementene, men de er ennå ikke ferdigrigga med vann og strøm (sommeren 2007) Sjøl om prisene som er slått opp på veggen til Skjærbrygga har tatt høyde for full pakke.

Og - OBS! Det stemmer ikke det som står i Norske los: Det finnes ingen gjesteplasser i småbåthavna på nordsida av Buøya. Derimot kan det hende at du møter på medlemmer som er lut lei av å fortelle nyankomne dette faktum. Så - for å unngå et surt og utrivelig møte med en ellers svært så trivelig plass, velg Skjæret i stedet!

Telting/overnatting
Stamsund sentrum er lite egnet for telting. Men i mylderet av holmer (som starter med Tørnholmen rett på andre sida av kaiene) rett utafor bebyggelsen er det tett mellom idyllene. Ingen problemer verken å få være i fred eller finne en egnet plass for et telt. Men mange av landingene er steinete - og alt på yttersida av moloene er i prinsippet utilgjengelig hvis det er noe særlig drag i sjøen.

Vann/toilett
På kortsida av Skjærbrygga (mot sør) var det tidligere mulig å benytte toiletter og dusj (myntautomat, 10 kroner for 6 minutter) mot nøkkeldepositum (100 kroner) - Det var også uklart hvem som egentlig styrte - og var brukerne av - disse fasilitetene, (primært fiskeflåten?) men prøvde du Rimi eller Velferden - begge rett rundt hjørnet - fikk du som oftest fukta håret. Nå er det imidlertid år sida jeg sjekka sist, derfor må du gjøre litt research på egenhånd når du har festa tampene.

Brendsel
En del rekved å finne på holmene, men som alltid: Primusen bør være med. (Og det er den sikkert også, det er få som ikke er på en lengre ekspedisjon når de først havner her ute)

Turmuligheter
Stamsund er verdt en rundtur, flotte padle/spaserturer i området. Holmene anbefales! Også turen opp på Mannfallet og Steinetind er spektakulær. Enkleste veg opp er på oversida av Kattberget. Det går en bratt sti rett opp bak hotellet. Nydelig utsikt i alle himmelretninger.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung