Sandvær

Beliggenhet
Nordvest for Gåsvær, vest for Ringvassøya, sør for Sandøya - og nord for Risvær.

Beskrivelse
Sandvær er - som Risvær - er et eldorado av holmer, skjær, sel, fugler og vegetasjon. Også Sandvær er fuglereservat. Se vernebestemmelser lenger ned. Flere detaljer rundt loven og håndhevinga av den finner du her. (Se også turbeskrivelsene Godt stekt på Gammen og Smak av sommer)

Adkomst
Korteste padleveg er fra Skarsfjorden. Alternativt Kvaløyvågen. Eller som en stopp på turen mellom Vengsøya og Sandøya.

Utsikt/sol/klima
Sandvær har det meste - av alt. Sol, panoramautsikt, nydelige sandstrender og nok vær. Ta værmeldinga med i betraktningen når du legger ut på kryssingen, siden du må påberope deg nødhavn for å lande her i ferdselsforbud-perioden. Bare Store Risøya et stykke lenger sør er lovlig landingsplass.

Landingsforhold
Men når først august måned kommer: Sandvær inneholder flere østvendte, paradisiske sandstrender. Og innbydanes gressletter - for dem som klarer seg uten duk.

Telting
Det er ikke lov til å telte noen steder i Sandvær. Forbudet gjelder imidlertid ikke soveposer...

Vann
Ta med mat/drikkevann. Her finner du ingenting.

Brendsel
Du finner rekved på de ytterste skjærene i været. Nok til kaffekok utenom fredningstida. Men baser deg på primus

Vernebestemmelser
Området hører inn under Risøya naturreservat. Med unntak av Store Risøya er området fuglereservat med ferdselsforbud i fredningstiden (1. april til 31. juli) og teltforbud hele året. Det siste er sannsynligvis en unik "arv" etter tidligere eier. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Et streif igjennom øyriket på kjøl er naturligvis et must. Men du finner og mange fine fotturmuligheter på de største holmene i været. Så ta deg tida - før du sklir videre.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung