piltilbake

Teistevika

Beliggenhet
Teistevika ligger rett før runding Teisteneset på yttersia av Senja. Sørvest i forlengelsen av Bergsfjorden, noen nautiske fra Ballesvika og Hamn.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung En åpen, nordvendt og avberra fallvindsdal, omgitt av en ringmur av topper på 4-600 meter. Tilsynelatende ugjestmild, men når du kommer nærmere innpå ser du mer av frodigheten og mangfoldet... (Se også turbeskrivelsen (Verne) Baluba i Bergsfjorden)

Adkomst
Teistevika når du enkelt fra Hamn eller Skaland - eller hvor du måtte ønske å sette ut langs Bergsfjorden. Hvis du da ikke er på veg sør- eller nordover på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Teistevika ligger åpent og høvelig luftig til. Her herjer fallvindene når han ligger på sør/sørvest. Har faktisk opplevd nesten dobling av vindstyrken etter passering Teisten på veg inn til Hamn med seilbåten. Men vika er helt sikkert perfekt på en varm, vindstille sommerdag.

Landingsforhold
På full flo er det i teorien mulig å få til en grei sandlanding. Mens hele stranda er stengt inne bak en ringmur av grov storsteinsfjære på fjære sjø. Her kommer du deg verken inn eller ut hvis han ligger på med vind eller tungsjø. Et stykke lenger vest i vika - rett før beltet med grunner og stein - finner du imidlertid en trang båtstø som bør kunne brukes også når han går kvit på fjorden. Litt avhengig av vindretningen. Mye råttang - som ikke er noen ulempe hvis du kommer surfende inn kanalen. Nærmere flo når du nesten helt opp på gressbakken.

Men klart: Er du på veg nord- eller sørover på yttersia av Senja og kjemper med en fuktig sørvest, er landingen her langt å foretrekke framfor dønningene og vaskemaskina i Nonsvika

Telting
Det er mye myr og vannsig i Teistevika. Men mellom huset og stranda, på Dungan finner du tørrere sandmoer som egner seg godt for telting. Et lite stykke å bære fra båtstøa, men ikke verre enn at du overlever... smil

Vann
Det renner flere bekker og sig i vika. Det nærmeste rett ved siden av båtstøa. Skal du ha vann til koking har jeg ingen betenkninger, men rent drikkevann krever litt mer gåing. Alternativt har du den sedvanlige femliteren foran pedalene.

Brendsel
Litt rekved å finne her, så det bør være plenty til et kaffebål. Men det enkleste er jo primus.

Vernebestemmelser
Teistevika, Torsken kommune er landskapsvernområde. Formålet med vernet er å bevare et område på yttersida av Senja med godt utviklede geologiske landskapselementer fra den tidligste isavsmeltingstida, og viktige kulturminner fra tidligere tiders bosetting. Ingen ferdselsbegrensninger. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter
En rundtur i området hører med. Men husk godt, helst vannett fottøy. Toppene Teisten og Tortenberget er naturlige turmål for dem med bratt erfaring. Men også turen over til Nonsvika på yttersia, sørvest for Teisten kan anbefales. Med andre ord: Nok å utforske for dem med god tid!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung