piltilbake Ski & Sea: Møljekalas på Solstrand

Foto: Bent Svinnung

I utgangspunktet hadde vi tenkt oss en ønskereprise av fjorårets møljeprosjekt - som fant sted på Tromsø Jeger- og Fiskeforenings Jøvikstua en småfuktig helg i slutten av februar. Den gangen fant bare to padlere og fem utslitte og våte skiløpere vegen til grytene. Helt i tråd med mottoet: Kvalitet framfor kvantitet! Forventningene til årets utgave var derfor skyhøye - regna i forventa, prosentvis økning av deltakertallet.

Problemet med Jøvikstua er imidlertid at det er vanskelig å reservere den mer enn et fåtall dager på forhånd - noe som passer en etablert havpadlekubb med spikra terminliste Foto: Bent Svinnung ganske dårlig. Vi var derfor tidlig på jakt etter et godt alternativ.

Når så et medlem i klubben også er en av eierne av naboeiendommen Solstrand, og - i tillegg til å være en svært så gjestfri og oppofranes vert - stilte nyrenovert hytte til klubbens disposisjon, var vi ikke tungbedde! For å si det mildt. Vi sa tvert 'JA!' - og oppdaterte teksten på hjemmesida og epostlista så den var i tråd med endringa.

Foto: Bent Svinnung

I løpet av uka tikka det inn mange påmeldinger (mot normalt - padlere er ofte seint ute...) og snart var vi oppe i et tosifra antall interesserte - som økte ytterligere fram mot helga.

De ivrigste var i padlinga allerede fredag ettermiddag. To puljer tok løs fra byen i løpet av kvelden og morran etter, og bevega seg langs av bunnen av Skarsfjorden mens de jakta på en isfri råk helt ut i Skagesundet. Som de fant på et nes nesten helt inne i Nordkjosen. Mye tilsig av ferskvann og lite strøm gjør at det fryser fort til her inne i kuldeperioder.

Foto: Bent Svinnung

Vi var også en gjeng som skulle gå på ski lørdag. Og mobilene gikk varme mens vi gjennomgikk den sedvanlige runddansen med kolliderende avtaler, forpliktelser og vakter, termometer- og helsekurver som pekte opp- og nedover, avhengig av inntaket av væske og smertestillende. Kort sagt: Normalen - når urbanistene skal på tur. Men til slutt ordna det seg - både skyssmessig og praktisk - for alle (som det pleier for kjekke gutter og jenter) og snart kunne vi kunne rulle utover og parkere inne ved kraftstasjonen.

Foto: Bent Svinnung

Turen nordover og over fjellet ble en ren nytelse. Spesielt sammenliknet med fjorårets regnvåte ekspedisjon som stort sett hadde foregått i stupmørke. Med dårlig sikt, nesten ingen snø (med ditto åpne elver), og en høyst omtrentlig rutebeskrivelse "i bånn". Det bare måtte gå galt. Fem timer tok ekspedisjonen, som blant annet inneholdt hengende (fra bjørk til bjørk) nedstigning, Foto: Bent Svinnung kryssing av åpne elver og lange barmarksstrekk med bæring av ski.

Årets utgave var som et reinspikka, rosa drops til sammenlikning. Flotte snøforhold, god sikt - og solbadet vidde det flate mellompartiet hvor så mange har rota seg bort på dager med tåke eller snødrev. Og endt opp enten i bratte flåg ytterst mot Sandviknesset eller nesten Foto: Bent Svinnung oppe i Grundfjorden. Vi hadde ingen problemer med å finne idealsporet, og snart sto vi oppe på kanten og så ned på husan på Solstrand. Bare et par timer etter at vi startet skituren langs vegen i Skarsfjorden.

Foto: Bent Svinnung

Det ble en lang ettermiddag mens avisbunken ble snudd, kaffekjelen fikk kjørt seg - og berget med kanelboller som verten hadde bakt forsvant som dogg for sola i løpet av minutter. Nydelig - men akk så farlig... for sideflesket.

Foto: Bent Svinnung

De to siste etternølerne kunne sette seg rett til bords da de ramla inn døra ved sjutida. Og så var det duka for et skikkelig etegilde. En halv kilo fisk pluss lever og rogn per mann, et par forfall - slik at vi ble tretten totalt - det var ingen som behøvde å gå sultne til sengs. De aller vrigste holdt det gående til tidlig morra, Foto: Bent Svinnung mens flertallet krøyp i posen rett over midnatt. Mølje er veldig effektiv sovemedisin.

Skituren tilbake til bilene var enda lekrere enn dagen før. Blå himmel, sol - og perfekt Blå Spesial-føre. Slitne fjellski moillkosa sæ i kaldt pudder. Framdriften var også upåklagelig. Snaut to timer tok turen ned til Skarsfjorden mens skyggene ble lange i lav kveldssol.

En ny tradisjon er født. Det trengs - i følge nestorene i Troms turlag - bare ett vellykket arrangement for å fikse den biffen. Vi ser allerede fram til neste års samling!


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung