piltilbake

Lødingen (Hinnøya)

Beliggenhet
Lødingen ligger på vestsida av det sørlige utløpet av Tjeldsundet, ved "foten" av Vestfjorden.

Beskrivelse
Strategisk plassert i forhold til tidligere - og nåværende - seilingsruter. Så er da også Lødingen den nordnorske "loshovedstaden", og kan skilte med stor aktivet - samt et eget Losmuseum. Lite, intimt sentrum m/betydelig innslag av hvitmalte trehus understreker "sørlandsidyllen". (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2006, Sommerstreif 2005 og Vestfjordseilasen 2002.)

Adkomst
Med seilbåt eller kajakk kommer du enten over Vestfjorden, østover langs Lofotveggen - eller ned Tjeldsundet.

Utsikt/sol/klima
Litt avhengig av hvor du befinner deg er det rikelig med sol. På Hjertholmen ved småbåthavna i Melkebukta kan du nyte nesten 24 timer sol og 360 graders widescreen utsikt.

Landingsforhold
Kajakkmessig er landingsmulighetene mange, men Lødingen sentrum er kanskje ikke førstevalget - siden det er nok av idyller rett i nærheten.

Kai/ankringsforhold/diesel/vann
kart Du finner flere betong flytebrygger (fiske/industri) langs sentrum av Lødingen. Men skal du ligge koseligst og best beskyttet, er småbåthavna i Melkebukta å foretrekke. Innerst i vågen er det gjestekai uten gjerde/port - og med plass nok.. hvis du ikke er veldig uheldig. Alternativt kan du - hvis nøden er stor - satse på å låne deg en plass for natta på en av privatpirene.

Både søppeltømming, vann og strøm på gjestekaia. Standard jorda 220V. Ellers finner du både vann- og kart dieselfylling på flytebrygge rett øst i vågen, lett synlig.

Telting
Hjertholmen er en vakker plass som innbyr til telting. Men trafikken kan være stor på varme sommerdager, siden bilvegen går helt ut her, og dette er et populært utfartssted. Men vil du være nær sentrum, er dette et alternativ.

Vann
Servicehus ute på Hjertholmen, og ellers kan du benytte slangen på gjestekaia.

Brendsel
Lite eller ingen rekved. Baser deg på primus, sjøl om du kanskje kan samle sammen til et kaffebål.

Turmuligheter
Lødingen er vel verdt en spasertur. Og Hjertholmen har allerede fått pen omtale. Mer trenger du ikke for å ha en hyggelig dag - eventuelt med innlagt utepils eller pubbesøk.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung